петак, 28. март 2014.

ЛАУРЕАТ АЛЕКСАНДАР ПАЈКАНОВИЋ

Награђен рад студента Електротехничког факултета у Бањалуци који истражује "Контролу инвалидских колица покретима главе“...

 

Приредио: Слободан КОВАЧЕВИЋ

НОВИ САД, 27. МАРТА (СРНА) – Александар Пајкановић, студент Електротехничког факултета у Бањалуци, овогодишњи је лауреат "Пупинове награде Матице српске за мастер рад“ - награду је добио за "Контролу инвалидских колица покретима главе“.
Престижна награда Пајкановићу је уручена у Свечаној сали Матице српске у Новом Саду.

"Инвалидска колица лично сам испробао и успио сам да их наводим по лабораторији искључиво покретима главом. Колица су намјењена параплегичарима и квадриплегичарима, дакле инвалидима у изузетно комплексном здравственом стању" - истиче Пајкановић за Срну.

Он напомиње да су инвалидска колица којим параплегичари управљају главом - истраживање, које је у самом повоју.

"У питању је експеримент и никако се не може говорити да су таква инвалидска колица готова ствар. Да би се она нашла у практичној примјени, био би потребан дуготрајан заједнички рад великог броја истраживача и то из различитих научних сфера.

Ипак, мој рад је на столу, и, коме се учини занимљивим и остваривим, стојим му увијек на располагању“ - прецизира Пајкановић.

Идеју за свој рад добио је у разговору са параплегичарима и квадрипелгичарима у Бањалуци.

"У разговорима у бањалучком Заводу` Мирослав Зотовић`,стекао сам слику о сложености њихове здравствене ситуације. Практично, једино што им је остало су ти покрети главом, што ме навело да покушам мојим мастер радом да направим причу о колицима које би могли сами покретати“ - појашњава Пајкановић.

Добитник "Пупинове награде“ тренутно ради на новосадском Факултету техничких наука (ФТН), гдје је и на докторским студијама.

Награђени мастер рад Александра Пајкановић дио је пројекта који је финансирало Министарство науке и технологије Републике Српске.

Уз повељу, Пајкановићу је припао и новчани износ од 50.000 динара (око 430 евра).

Осим Пајкановићу, равноправно су додјељене двије друге и три треће "Пупинове награде“.

Другу награду равноправно су добили Бранислав Станковић са Факултета за физичку хемију из Београда и Вељко Димовић са крагујевачког Факултета инжињеријских наука.

Равноправни добитници треће награде су Едвин Пакоци, Роберт Мак и Александар Антић, сва тројица са навосадског ФТН-а.

"Пупинова награда“ установљена је у помен на Михајла Пупина,великог српског и свјестког научника, својевремено стипендисте и добротвора Матице српске.

Награда се додјељује се за студентске радове који представљају допринос техничким и природноматематичким дисциплинама којима се бавио Пупин.

Према пропозицијама, награда се додељује од 1996. године у интервалу од три године из Фонда "Михајло Пупин“ и средстава Матице српске, а новчану подршку овогодишњој додјели те награде пружила је Нафтна индустрија Србије (НИС).

"Пупиновом наградом Матице српске“ обиљежава се 160 година од рођења Михајла Пупина.

Нема коментара:

Постави коментар