среда, 12. мај 2021.

МИТРА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

 Мира- архијерејска круна.



Данас неколико стотина вјерних Нишлије у порти цркве Светог Василија Острошког Чудотворца-Дуваниште Ниш присуствовало Светој архијерејској литургији коју је служио Епископ Нишки г.г.Арсеније са свештенством нишким.



Црква Светог Василија Острошког у насељу Дуваниште подигнута је по благослову некадашњег Епископа Нишког г.г.Јована у знак благодарности Светитељу чијим је молитвама то насеље било заштићено 12. маја 1999. године од дејства касетних бобми.

Многе Нишлије почеле су да прослављају Светог Василија Острошког од тог времена као своју крсну славу.

Његово преосвештенство г.г.Арсеније у својој бесједи везаној за блаженства ноучио је присутни народ и напоменуо да је управо Свети Василије за вријеме овоземаљског живота испунио блаженства те зато Бог услишава његове молитве.

Народ воли чуда и зато се дивио том чуду у Нушу када Бог показа своју милост, али нажалост вријере учини да смо почели заборавњати.



Вјерни народ имао је данас прилику да се поклони Митри-архијереској круни, коју је за овоземаљског живота на својој глави носио Митриполит Захумско-херцеговачки Василије Острошки, потоњи Свети Василије Чудотворац.

Требамо се присјетити и чуда када је дијете у порти Цркве Светог Николаја у Нишу упало у бунар дубок дванест метара да дан прослављења овог Светитеља и остало неповређено.

Неизмјерна је милост Божија.