субота, 13. јануар 2018.

Симбол Малог Божића и дана Светог Василија Великог! (ФОТО)

Василице се припремају 14. јануара, могу бити слатке или слане у зависности од обичаја, а деле се са укућанима и комшијама, како би били сложни читаве године


На Мали Божић којим 14. јануара почиње и Нова година по јулијанском календару слави се Свети Василије Велики, а на тај дан домаћице месе василице да обрадују своје укућане и прве комшије, како би цела година прошла у складу и пријатељству.

Традиционални рецепт за василицу можете погледати ОВДЕ.

Василице се традиционално припремају на дан 1. јануара по јулијанском, односно 14. јануара по грегоријанском календару. На тај дан се упокојио и архиепископ Свети Василије, називан пчелом цркве Христове, која носи мед вернима и својом жаоком боде јеретике - безбожнике.
Извор Стил.

Дочек Православне Нове годиниме уз “Тропико бенд"

Уз ватромет, поп звуке Тропико бенда и точено пиво из комбија, више хиљада грађана дочекало је православну Нову годину у Парку Светог Саве.
Tропико бенд свира за Нишлије; фото: Вања Kесер

Опширније на Јужном вестима

Источно Ново Сарајево: Дочек Православне Нове године уз “Гарави сокак”

У општини Источно Ново Сарајево вечерас ће бити организован дочек Православне Нове године на отвореном током којег ће наступити новосадска група “Гарави сокак”.
Детаљније читајте на порталу Требевић.

Нишки хотел “Парк“

Мало је оних који прођу улицом 7. јула у Нишу и са тугом не погледају на хотел “Парк”, први модеран хотел, који је град добио далеке 1937. године.

Ова грађевина чува историју и културно наслеђе Ниша, а под заштиту државе стављена 1983. године. Хотел је  купила “Равеx гроуп”, а власник Андрија Радојчић,  каже да ће у наредним годинама “Парк” опет засијати пуним сјајем.
Опширније о историји овог хотела читајте на Порталу Србија Вести.

Хотел "Парк" био је и уточиште прогнанима из Републике Српске Краине.