среда, 22. мај 2019.

БЕЛИ ДУД, ФОНТАНЕ У НИШКОЈ БАЊИ

Сигурно знате да у близини Стационара "Радон" у Нишкој Бањи има бели дуд стар преко једног века који је пад заштитом као природно добро.
Бели дуд у Нишкој Бањи 2013 године

До пре неку годину, на том белом дуду, налазима се табла са обавештењем да се ради о природном добру, под заштитом државе.
Поред овог дуда на подручију Ниша постоји још шест различитих врста дрвећа старих преко једног века који су проглашени природним добром и стављених под заштиту.
И до сада се у склопу редовних годишњих активности о тим добрима старала бивша ЈКП " Горица", односно сада ЈКП"Медијана".
Од ове године за посебно одржавање само тих добара биће издвајано 360 хиљада рсд годишње.
Бели дуд у Нишкој Бањи 2019. године

Вјерујемо да ће посетиоци Нишке Бање када Бели Дуд буде адекватно обележен и истакнут за успомену фотографисати се поред истог.
Поред тога, у Нишкој Бањи до почетка љетње туристичке сезоне планирана је реконструкције фонтана и централног трга у Нишкој Бањи између "Старог купатила" и Стационара "Зеленгора". Идеја је да се за 30 милиона рсд, врати стари изглед том простору, какав је изгледао 1977.године уз дораду светлећих ефеката и прскалица на фонтанама.
Чак је набављена и оригинална смеса за премаз која је коришћена у том периоду.
Фото Општина Нишка Бања

Том реконструкцијом биће завршена комплетна обнова целокупног туристичког подручија које служи за опоравак и рехабилитацију гостију у Нишкој Бањи.
Верујемо да ће квалитет радова бити на далеко већем нивоу од реконструкције рекреативних стаза које су урађене прошле године средствима из фонда еу за прекограничну сарадњу.
Фото Општина Нишка Бања

Ипак, Нишка Бања, овог викенда биће и домаћин еврипским бициклистима у брдском бициклизму јер се на падинама Суве Планине одржавају у суботу и недељу трке које се бодују за еврипски куп и доносе бодове за квалификацију на ОИ у Јапану 2020 године.