субота, 14. април 2018.

Србски Козаци дочекали икону Владичице Богородице из Русије

Икону  пресвете Владичице Богородице     Албазинске под називом „Реч је постала тело“,   јуче су дочекали припадници Балканске козачке војске у селу Витковац код Алексинца.

Са благословом Владике Арсенија, икона је стигла у православни храм Светог Нестора. На дочеку је било око 200 душа, а руске козаке је предводио генерал Виктор Владимировч Заплатин.
Албазинска Богородица под називом „Реч је постала тело“, добила је име по руској тврђави Албазин (сада село Албазино) на Амуру, која је основана 1650. године од стране познатог руског Атамана, Ерофеја Хабарова.
Већ више од 300 година чудесна Албазинска икона Богородице заштитила је границе Амуре у Русији. Православци је поштују не само као Патрона руских војника, већ и као брзо помоћноцу. Верници се моле пред овом иконом за пород, за мајке током трудноће и порођаја – „Бог даје верницима богате поклоне лекова из неисцрпног извора световне иконе Албазинске. Требало би да се запитамо зашто је ова велика Светиња дошла управо у предратна времена. Kада нам прети сукоб на Kосову и Метохији, и када нас бела куга убија. Нема случајности у Божијим промислима. Бог нас није оставио, и ако је већински део Србског народа Њега јесте. И послао нам ову икону Мајке Божије да нас чува, додаје козачки капетан Милан Живковић.
Опширније на Порталу Грађанин

Почело асфалтирање саобраћајница у радној зони “Лозни калем”



У Нишкој бањи на локацији “Лозни калем” данас је почело асфалтирање прилазних саобраћајница чиме ће у потпуности инфраструктурно бити опремљена ова радна зона површине око 30 хектара.
Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима обишао је финалне радове чија укупна вредност износи 230 милиона динара ,од чега је учешће државе 50 одсто.На овом потезу поред 3 км путева који повезују делове унутар радне зоне урађена је и водоводна мрежа као и атмосферски и фекални колектор.
Поред радне зоне “Лозни калем” где је у току изградња фабрике ИМИ ,ради се и на изградњи фабрика код Кпз-а и у Међурову,па се очекује да током лета у овим постројењима буде упошљено око 7 хиљада радника ,већином високе школске спреме.
Радна зона “Лозни калем” специфична је и по томе што је од 30 хектара ,25 намењено изградњи туристичких садржаја ,па се после спровођења јавне набавке очекује конкретна сарадња са будућим инвеститорима ,посебно када је у питању изградња Аква парка.