субота, 6. новембар 2021.

ОДГОВОРНИ ЗА ПОПЛАВЕ У СРПСКОМ САРАЈЕВУ И ГЛАВНОМ ГРАДУ БиХ

 Четвртак на петак (04-05.11.ог) на подручију Сарајевско-романиске регије толико је сјевало и грмило, да су по објавама свједока исти више од педесет пута у току ноћи изговорили "Боже помози"!

Можда смијешно, али они који су доживјели грмљавину на том подручију сигурно нису изненађени.

Ипак, вјерујемо да је многе изненадила количина падавина по метру квадратном, која се обрушла на том подручију више сати.

Водотокови нису успјели да приме толику количину воде и дошло је до изливања воде у нижим подручијима Федеративног и Српског Сарајева.

Поново је заказала (не)организација у заједничким пројектима везаним за заштиту од полпава надлежних у оба града.

Фото Вјести.рс
Градски и општински руководиоци са КомадантомЦЗ Републике Српске
пред новинарима


Да, садашња власт је преузело руковођње општинама које су погођење полавама прошле године. Има оправдањње за то што се десило, оптужујући предходну власт због тога што ништа нису предузимали у периоду док су вршили власт.

Међутим, поствља се питање њихове одговорности у том периоду као опозиције.

Посљедице су наступиле и причињена је штета која ће бити на неки начин синболично надокнађена преко леђа пореских обвезника као и сваки пут.

Узроци и даље неће бити отклоњени.

Исти леже у непредузимању превентивних мјера за чишћење и адаптацију водотокова.

Неселективно издавање дозвола за изградњу МХЦ, које нису изграђене у складу са адекватном прејктном документацијом, одобреном од надлежних званични Инстутута да не долази до затрпавања водотокова у циљу стварања акумулација које послије не могу издржати притисак бујице.

фото муп рс.


Треће разлог због ког је дошло до изливања воде из корита на подручију Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева, реално тешко је наћи.

Да постоји независно правосуђе, вјероватно би Тужилаштво нашло довољно доказа за покретње истраге, а Суд релевнтне доказе за правоснажну пресуду против одговорних.

Овако, вода ће се повући, надлежна ЈКП очисти ће блато и нечистоћу, уз телевизиске екипе које ће снимати локалне функционере који хвале ангажовање истих.

Појавио се и Премијер да обећа помоћ Републике и даље ће бити све по старом.