уторак, 17. септембар 2019.

УСТАНИЦИ, ПЕСНИЦИ, ПРАВОСЛАВЦИ

У Нишу, од 16.09.2019. године бораве професори и ученици Средњошколског центра "Алекса Шантић" из Невесиња, као гости Гимназије "Бора Станковић" у циљу реализације заједничког пројекта "устаници, песници, православци".
Пројекат реализују по благослову њихових преосвештенства Епископа г.г. Арсенија и г.г. Димитрија уз подршку Ниша и Невесиња, те надлежних министарстава Влада Републке Србије и Републике Српске.
Циљ пројекта је подстицај ученика да истражују стварне чињенице о Невесињском устанку и Нишкој буни, као и свештенослужитењима учесницима ових догађаја и песницима са ових подручија.

Дана 17.09.2019. године у крипти Цркве Светог цара Константина и Свете царице Јелене, одржано је предавање о историји Епархије Захумскохерцеговачке и приморске и Епархије Нишке.
Предавачи су били свештеник Бранко Калаба из Невесиња и ђакон Далибор Мидић из Ниша.
На Департману за историју Филозофскоф факултета у Нишу 17.09.2019. године у склопу наведеног пројекта одржано је предавање " Невесињска пушка и међународна помоћ", са посебним освртом на помоћ из Србије.
У пре подневним сатима одржан је састанак учрсника пројекта где су сагледани досадашњи резултати, договорени даљи циљеви и узвратна посета професора у ученика Гимназије "Бора Станковић" Средњошколском центру "Алекса Шантић" у Невесињу.
Одлазак гостију из Ниша предвиђен је за 18.09.2019. године.
У току свог боравка у Нишу, обишли су Чегар, Ћеле Кулу, Цркву Св. Пантелејмона.