понедељак, 23. март 2015.

20 СУСРЕТИ СРПСКИХ ЗЕМАЉА

понедељак, 23 март 2015
Извор: Сарајево.рс
На Јахорини ће од 26. до 29. марта бити одржани јулибарни 20. Зимски сусрети српских земаља, на којима ће се окупити око 300 учесника из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Вуковара, најавили су у Београду чланови Организационог одбора ове манифестације.

Неформално удружење пријатељства-завичајно "Сарајлије-Нишлије",са сједиштем у Нишу подржава овакву врсту сарадње и окупљања и труди се да и овим путем промовише Ниш и Српско Сарајево,односно Републику Српску и БиХ. 

Искрено се надамо да ће бити и заинтересованих институција и појединаца из Ниша за учешће на овогодишњим сусретима.

Манифестација је први пут одржана 1995. године, а ове године окупиће спортисте, културне и јавне раднике, и одвијаће се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика. 

Млађен Цицовић, директор Представништва Српске у Београду, које подржава ову манифестацију, рекао је на конференцији за новинаре да ова манифестација доприноси подстицању и унапређењу сарадње Српске и Србије, због њене вишедимензионалности. 

"Ови сусрети се у културолошком, туристичком, спортском, едукативном смислу шире и промовишу и афирмишу вриједности и подстичу љубав, дружење и спортски дух и доприносе унапређењу сарадње Српске и Србије", рекао је Цицовић. 

Предсједник Организационог одбора Дарко Младић напоменуо је да је ова манифестација настала из људских мотива и солидарности, када је група од 40 патриота из Србије донијела хуманитарну помоћ у Српску, у веома тешкој ситуацији фебруара 1995. године. 

Он је подсјетио да ова манифестација, осим спортске и културне, има и хуманитарну димензију, пошто је у оквиру ње, између осталог, прикупљана помоћ за обнову Хиландара, те давана крв. 

"Значајно је да везе Српске и Србије не буду само политичке и економске, него и људске везе кроз спорт и културу, с циљем јачања односа", рекао је Младић. 

Директор Зимских сусрета Петар Стакић навео је да ова манифестација по много чему надилази специјалне паралелне везе Српске и Србије, јер је ријеч о везама људи из градова Српске и Србије и контактима између њих који остају. 

Говорећи о програму манифестације, Стакић је рекао да је предвиђено такмичење у зимским спортовима, предавање о ћирилици, променада учесника кроз Пале уз трубаче и заставе, пјешачке туре, избор за мис сусрета, као и посјета Андрићграду и сусрет са Емиром Кустурицом, као и додјела признања уваженим личностима, институцијама и појединцима заслужним за ову манифестацију. 

"Сигурно је да ће љубав Српске и Србије добијати све веће димензије", рекао је Стакић. 

Предсједник Удружења "Ћирилица" из Београда Љубинко Стојановић истакао је да српски народ у цијелом свијету обједињује ћирилица, те додао да ће у оквиру ове манифестације испред цркве на Палама бити одржано предавање о ћирилици и додијељене награде дјеци која су написала састав о теми "Зашто волим ћирилицу". 

Организатори су позвали све заинтересоване да се јаве Организационом одобру на број 011/2659-534 или Хотелу "Бистрица" на Јахорини. 

Сусрети датирају од фебруара 1995. године у тешким ратним данима у БиХ када је група српских родољуба у организацији Асоцијације "Спорт за све" из Београда организовала конвој са хуманитарном помоћи за напаћени народ Српске. 

У протеклом периоду било је 3.000 учесника, а број градова и мјеста из којих учесници долазе стално се шири.