четвртак, 11. март 2021.

СРБИЈА ПРЕУЗИМА ОРАО И ФАМОС

 Министар одбране Републике Србије Небојиша Стефановић, налази се у дводневној посјети Реублици Српској.

Битани договори у оквиру те посјете биће сарадња предузећа из оквира намјенске индустрије Републике Српске са Министарством одбране Србије.


Фото Орао Бијељина


Већ је потписан уговор између Ремонтног завода Орао из Бијељине и Министарсва одбране Републике Србије о ремонту авионских мотора.

Неопходно је напоменути да је Министарство одбране Србије преко предузећа чији је оснивач Влада Србије власник половине капитала Ремонтног завода Орао.

Очекује се у оквиру ове посјете и наставак релизације обнављања производње у Фабрици специјалних мотора на Палама-ФАМОС, који се бавио производњом и ремонтом тенковских мотора. Међуим услијед великих дуговања фирма је отишла у стечај.

Сачувани су производни капациети и машине везане за производњу и ремонт специјалних мотора, а остала имовина је распродата у циљу намирења дугова повјериоцима.

Пореска управа Републике Српске, отписала је пореска дуговања Фамоса.

Очекује се обнављање уговора о ремонту тенковских мотора Војске Србије и обнављање производних погона ФАМОС-а Пале.

Фото тенковски отор извор: yablor.ru


Према доступним информацијама може се очеивати да ће ФАМОС даље пословати вјероватно у склопу неке од фирми намјенске индустрије из Србије, а највјероватније Ремонтног завода из Крагујевца, чији је оснивач Влада Републике Србије.

Тиме би се осигурало пословању овог предузећа које се због специфичности своје дјелатности може ослањати само на Војску Србије.

За очекивати је да преко Министарства одбране Србије својим квалитетом и сручношћу у извршењу уговорних обавеза обновљени ФАМОС освоји и трећа тржишта, што би у многоме допринјело побољшању привредне слике општине Пале.

И трећа фирма о којој је било ријечи у оквиру ове посјете је Космос из Бања Луке. Исто је фирма из области намјенске индустрије. Између осталог намјењена је за ремонт радараи ракета.

Занимљиво је да је Комос основао своју фирму и у Београду, која је регисрована у АПР-у.

Нема назнака да је Србија заинтересована да преузме дио власништва над Космосом, као што је то урађено у вези  Орала и ФАМОС-а.