среда, 27. фебруар 2019.

АУТО ПУТ ОД ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ДО СРБИЈЕ

Постигнут начелни договор, о Ауто путу између Београда и Источног Сарајева и даље према Федерацији БиХ.
Један крак ће ићи од Источне Илиџе преко Пала, Рогатице до Вишеграда и даље према Србији.

То је траса коју су још од раније заговарали чланови СНСД, док су били у опозицији, па не изненађују и сада њено форсирање.
Општине Соколац, Хан Пијесак, Милићи, Власеница, остаће тако без жиле куцавице за будући стратешки развој и напредак, ослоњени само на своје природне ресурсе.
Увијек ће бити отворено питање, колко је у овој ситуацији у питању сујета за прихватање овакве трасе, а колико стварни технички услови да траса не пролази преко Сокоца и Власенице.
Мада, ако се погледа и Ауто пут према Грчкој и његова траса пролази кроз општину Лесковац, али град Лесковац нема неку корист од те трасе, док је са Врањем друга прича.
Међутим, од начелног прихватања трасе до завршетка радова још много воде Миљацком има да протече.
Можда је у овом тренутку значајније нечије настојање да из свог сјећања истиснемо дешавања везана за фебеуар и март 1996. године и напуштање огњишта сарајевских Срба.
Ово је сјећање на 1996. годину када су Срби, након потписивања Дејтонског споразума, напустили Сарајево. Отишли су из Хаџића, Илијаша, Илиџе, Вогошће и Новог Сарајева, општина које су одбранили у рату.
Покушавамо на нашој ФБ станици САРАЈЛИЈЕ и НИШЛИЈЕ, да све подсјетимо на тај тужан период за све сарајевске Србе.

Живот иде даље, борба за бољу будућност је напрестана, али она зависи и од наше жеље и воље да се присјећамо и прошлости, поготово оне везане за завичај.