петак, 27. март 2015.

У храму на Палама одржан "Час ћирилице"

У оквиру Сусрета Српских земаља које је јуче отворено на Јахорини,данас је у Саборном храму "Светог Архангела Гаврила" на Палама одржано предавање о ћирилици у организацији Удружења "Ћирилица" из Београда,као једног од организатора овогодишњих сусрета.

Предсједник Удружења "Ћирилица" Љубинко Стојановић истакао је да србски народ у цијелом свијету обједињује ћирилица.
Ученици основних школа са Пала представили су радове о теми "Зашто волим ћирилицу" на "Часу ћирилице". 

Такође,Љубинко Стојановић , рекао је  и да ће најбољи радови бити награђени и додао:

"Долазимо на Јахорину 20 година и, осим лијепог расположења и лијепе спортске приче, донијели смо нешто што повезује српски народ. Пресретни смо што смо као удружење у прилици да се представимо пред скоро 500 дјеце", рекао је Стојановић.

Он је рекао да се Удружење труди да Србима сачува српско писмо односно да га штити од његовог народа. 

"Кад смо се окупили наша прва идеја била је да разлози нашег постојања престану, јер би то значило да смо успјели да сачувамо ћирилицу", рекао је Стојановић. 

Он је подсјетио да су многи познати Срби у историји "платили главом" зато што су писали ћирилицом, као што је велики сликар Сава Шумановић који није хтио да своје слике потписује латиницом. 

"Нажалост, данас у Београду постоје само три ћирилична натписа, иако Члан 10 Устава Србије говори да је службени језик српски, а писмо ћирилица", додао је Стојановић. 


Он је подсјетио да Удружење постоји већ седам година и да је од доласка највећег српског пјесника Добрице Ерића за предсједника овог удружења кренуло набоље и да их људи све више препознају и цијене. 

Директор Зимских сустрета Петар Стакић рекао је да је ријеч о вишедимензионалном пројекту који је културолошки, туристички, спортски и едукативни. 

"У оквиру тог пројекта сваке године промовисали смо вриједност дружења и многих других детаља, као што је спорт, а ту су и овакви догађаји којима желимо да генерацијама иза нас покажемо колико је значајно направити и унапређивати овакву сарадњу", нагласио је Стакић. 

Он је упозорио да се ћирилица полако потискује на веома префињене начине тамо гдје би морала да постоји. 

"Ћирилица се свјесно поништава, о чему говори и посљедња догађања у Црној Гори, али и другим земљама, и баш због тога мислим да је постојање Удружења "Ћирилица" веома значајно и да се мора офанзивно поступити како би се наше писмо спашавало", сматра Стакић. 

Према његовим ријечима, један од начина је и данашње дружење више о 500 малишана који на свој начин дају допринос чувању ћирилице.

(www.palelive.com / Srna)

Сићевачка клисура рај за алпинисте

Извор:juznasrbija.info
Још шесат дана до отварања 16.сајма туризма и активног одмора у Нишу
Ниш има у својој околини много таога да пружи што показује и  текст у наставку
Ниш 23.03.2015. Планинари Железничар Ниш
Сићевачка клисура je највеће пењалиште по висини стене, али и броју смерова у Србији.
planinari-zeleznicar.rs
Пењање у овим крајевима је почело 50' од стране српских алиниста који су и поставили основне стандарде овдашњег пењања, а то је традиционални приступ. Због тога се може рећи, да је Сићево прави рај традиционалног пењања и да су болтови овде више изузетак него правило. Надамо се да ће тако и остати.
planinari-zeleznicar.rs
Стена је кречњачког типа висине од 50 до 250 м и пружа могућности најразличитијег пењања, од плоча и превиса до пукотина и камина. Смерова има 55 уписаних у водич и око 10 нових не уписаних тежине од III до VII  и А0-А2. Због експонираности стене већина је у опсегу V-VI и то из периода када веће оцене нису ни постојале. Зато треба имати у виду да  оцене нису компатибилне са V и VI из спортског пењања. Током осамдесетих сићево је било једно од најпосећенијих пењалошта у Србији.
planinari-zeleznicar.rs
Недавно смо у Сићевачкој клисури имали диван призор, какав на овом пењалишту није виђен последњих година, прави мали табор алпиниста. Надамо се да ћемо овом пењалишту повратити стари сјај. Крајем прошле године основана је „Алпинистичка секција Ниш“ којој ће ово бити један од главних задатака. Секција је  унија три клуба:  ПАРК „Натуре“ Ниш, ПАК „Мосор“ Ниш и ПК“ Железничар“ Ниш, а припада АО Пожаревац и званично је призната од стране Комисије за алпинизам ПСС-а.
planinari-zeleznicar.rs
Дуго планирано окупљање припадника АОП се уз дивно дружење са још некoлико алпиниста међу којима су били и чак двојица алпинистичких инструктпра (Алекса Срданов и Слободан Миловановић) претвoрило у прави правцати табор. У Сићевачкој клисури 13. и 14. априла 2013. године окупило се 16 алпиниста. Надамо се да ово значи наговест светлих дана алпинизма у Србији. Време је послужило и испењан је 40 човек смери. Посебну радост као и на сваком табору чине и првенствене смери, које поготпву није лако наћи на овако експлоатсаном пењалишту, али Алекса Срданов и Милован Јанковић су нас обрадовали "Микијевим рођенданом".
planinari-zeleznicar.rs
Оваквих дивних дружења свакако треба бити више и  то не само на нивоу одсека. Евидентан је велики потенцијал и самог пењалишта које није довпљно експлоатисано као и АОП у смислу могућнпсти да направи увек посећен и користан табор. Надамо се да ће у Сићеву бити све више оваквих окупљања, па и правих табора и да ће прерасти у једно уређено и посећено пењалиште какво оно и заслужује да буде.