недеља, 20. јул 2014.

НИШКУ БАЊУ СИЈАЛИЦЕ КРАСЕ

Синоћ је како је било најављено  у оквиру "Великог летњег фестивала" иако време није било наклоњено гостима,одржан  целовечерњи концерт Црквено фолклорног ансамбла "Бранко" из Ниша ,под руководством уметничког директора Миљка Петровића .

Присутним гостима представили су се сплетовима игара из Ниша и околине,из Лесковца,свадбеним обичајем из Косовског Поморавља,сплетом игара из Шумадије , 

 

соло певањем,играма из Пирота,балским играма и на крај премијерним извођењем етно представе НИШКУ БАЊУ СИЈАЛИЦЕ КРАСЕ за коју је текст написала Радмила Милојковић наставница Српског језика, књижевности и Руског језика у пензији из Доњег Душника,општина Гаџин Хан којој се како је сама рекла желела подсетити оних давних времена из свог детињства када је долазила у Нишку Бању у посету својој мами која је "издржавала" бању.
Чланови глумачке секције Црквено играчког ансамбла "Бранко" провели су присутне кроз занимљиву историју Нишке Бање,деветнестог века када су још у њој биле османлије,а почели су се досељавати Срби из околних места и када се почела и обичном народу откривати благодат и лековитост бањске воде.
Као што наведе једна од Ораторки,за лековитост воде сазнадоше многи јер се "агин коњ који се појио на њој излечи од исараџу" (кожна болест).
Тако почеше да се праве "топила" по Бањи.
Међутим,не би Нишка Бања била позната по "Нишка Бања топла вода",да нема и шврљања међу гошћама и гостима као и у свакој Бањи,а то је у Етно представи "Нишку Бању сијалице красе" изузетно описано.
Пост је написан уз подршку Националног сервиса Ниш