четвртак, 21. фебруар 2013.

ЈОВАНОВИЋ: ПРЕДСТАВИТИ СРПСКУ НА ИМПОЗАНТАН НАЧИН

БЕОГРАД, 21. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић изјавила је да Република Српска на 35. Међународном сајму туризма у Београду има прилику да се својом туристичком понудом "представи на импозантан начин".
 
"На нашем заједничком штанду представљамо се најбољим што имамо у области бањског, рекреативног туризма, бициклизма - углавном активног туризма који највише привлачи странце", рекла је новинарима Јовановићева на заједничком штанду Републике Српске на Београдском сајму.

Она је истакла да су на штанду представљени брендови из Републике Српске, међу којима и етно-село "Котроманићево" и "Вукоја вина", а сваког дана биће организована дешавања која ће туристичку понуду Српске представити својим специфичносима у најбољем могућем свјетлу.

"Из Републике Српске понудили смо оно за шта су највише заинтересовани учесници сајма и туроператери. Желимо да доведемо госте у Републику Српску, а они који једном дођу опет се враћају", рекла је Нада Јовановић.

У Београду је јутрос отворен 35. Међународни сајам туризма, на којем ће се више од 1.000 излагача представити понуде "првог минута" /first minute/, смјештајне капацитете, туристичке организације, бањска и климатска мјеста, резервационе системе, природне атракције, образовање у туризму и медије. 

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ТУРИСТА 

Директор Туристичке организације Источног Сарајева Саво Ковач истакао је да су капацитети Јахорине ове зимске сезоне добро попуњени, додајући да су на олимијској планини и даље добри услови за скијање.

"Сада покушавамо да афирмишемо мало и друге облике туризма, да заживи љетња туристичка понуда, јер је цијели простор Сарајевско–романијске регије једно велико излетиште и тамо заиста постоје добре претпоставке за развој љетњег туризма", рекао је Ковач на заједничком штанду Републике Српске на Сајму туризма у Београду.

Ковач је истакао да Туристичка организација Источно Сарајево учествује на сајму да би афирмисала различите облике туризма, уређене пећине, велике могућности у ловном и риболовном туризму, а прије свега чист ваздух, што је претпоставка за развој здравственог туризма и свих других облика туризма. 

 Требиње је ове године по први пут дошло самостално да излаже на Међународном сајму туризма у Београду, а разлог за то је што у Србији влада велико интересовање за овај град, изјавила је предсједник требињске Туристичке организације Татјана Булајић.
 
"Велики број туриста долази управо из Србије, а посебно из Београда. Забиљежили смо више од 60 одсто ноћења туриста из Србије", рекла је Булајићева новинарима на Београдском сајму.

На штанду Требиња, представљена је понуда требињских винарија, произвођача хране - сувомеснатих и производа од смокава, као и производи кућне радиности.

"Што се тиче обилазака Требиња, најзаступљенији је вјерски туризам, јер туристи редовно обилазе наше дестинације, манастире – од Херцеговачке Грачанице, манастира Тврдош и осталих, те Стари град, Музеј Херцеговине, али и језера и ријеку Требишњицу", додала је Булајићева.

ЗА ЛАКТАШЕ СРБИЈА ЦИЉНО ТРЖИШТЕ

 Туристичка организација општине Лакташи сваке године учествује на Међународном сајму туризма у Београду, јер је то један од најважнијих сајмова у овој регији, изјавио је директор те организације Драган Марић и додао да је Србија њихово циљно тржиште.
 
Марић је новинарима на штанду Републике Српске рекао да се понуда ове туристичке организације тиче, прије свега, бањског туризма, јер Лакташи имају двије бање са дугом традицијом и у лијечењу и у бањском туризму – Бању Лакташи и Бању Слатина.

Марић је навео да Лакташи имају велики број културно-историјских споменика и археолошких локалитета, те додао да је прошле године откривен још један споменик - ранохришћанска базилика из периода од 4. до 6. вијека.

"Лакташи су и сједиште спортских садржаја и дешавања. Недавно је отворена и нова спортска дворана са преко 3.500 мјеста, гдје ћемо, готово је извјесно, сљедеће године игради Евролигу, а већ ове године у априлу биће организовано Европско првенство у одбојци за кадете", рекао је Марић.