уторак, 18. септембар 2018.

СВЕТИ ПЕТАР САРАЈЕВСКИ И ЈУНАЦИ СРПСКОГ САРАЈЕВА

Већ ево четврт вијека дијлови некадашњег главног града Републике БиХ, као федеративне јединице СФРЈ, Сарајева, који су у грунтовним књигама и по националној структури већински припшадали Србима, функционишу од основања као град Српско (наметнуто сада Источно) Сарајево.

Нико нема право да за један универзитетски, спортски, културни,  привредни и туристички центар који покрива велики простор Сарајевско Романиске регије и најразвијеније је подручије источног дијела Републике Српске, оспорава као град.

Тим прије што се Српско (Источно) Сарајево, једино састоји од више општина.
Фото Град Источо Сарајево

Да и његово преосвештенство митрополит дабробосански г.г. Хризостом нагласио је да је Источно Сарајево град у коме се може добро живити, како је пренијела СРНА, у тексту о прослави Крсне славе града Источног Сарајева одржане на Сокоцу.

Предходно вече одржана је Свечана академија истим поводом на Палама.
Икона са интернета

Свети Петар Сарајевски као заштитниг Града Источног Сарајева, својим молитвама бдије над становницима овог града и њиховом имовином, јер је и  у оно вријеме мученички  пострадао за српство и вјеру православну, као и што су многи становници Српског Сарајева дали своје животе да би заштитили ближње  који су били из њихових леђа.

Тиме су се они уписали у књигу вјечног живота и населили се у Рајска насеља Господара Свога.

Вјечна им памјат и хвала што  становници Источног Сарајева већ четврт вијека живе у свом граду. 

Можемо само да вјерујемо да нико од политичких партија није искористио ове свечаности у циљу своје промоције ради предстојећих избора, као што вјерујемо да разни инвестициони подухвати у појединим општинама града немају везе са изборима, већ је то домаћинско пословање руководства општина?!