уторак, 3. април 2018.

10. ФЕСТИВАЛ НАУКЕ „НАУК НИЈЕ БАУК“

На Електронском факултету у Нишу одржан је  дводневни, 10.по реду, фестивал науке „Наук није баук“, који организује нишка гимназија Светозар Марковић. 

Фестивал је  отворе градоначелник Дарко Булатовић који је овом приликом честитао јубилеј промоције науке и знања.
Иначе, за деценију постојања фестивал науке „Наук није баук“ постао је највећи у својој области, промоцији младих талената и науке, и то не само у јужној Србији, већ у земљи и региону. Фестивал је посетило више од 140 000 посетилаца, а на њему је учествовало око 8 000 учесника. Фестивал „Наук није баук“ пружа својим посетиоцима могућност да у свет науке завире на потпуно другачији начин, открива им интересантан начин учења и омогућава учествовање у интерактивним поставкама, као и дружење са многим признатим и познатим научницима.
Опширније Град Ниш

ТРНОВО- У недјељу Васкршњи концерт

Центру за културу Трново, у недељу, 8. априла 2018. године, Српско културно-умјетничко друштво „Војковићи“ одржаће Васкршњи концерт.

Осим СКУД „Војковићи“ на Васкршњем концерту учествоваће и Фолклорна секција Трново, етно група ”Трново”, МИГ ”Српски соколови”, ЖИГ ”Војковићанке”, МИГ ”Јабучани”, народни гуслари, здравичари и рецитатори.
Концерт почиње у 18:00 часова. Улаз је слободан за све посјетиоце!

Срби мора да знају ко су извршиоци, налагодавци и одговорни


Припадници НАТО и тадашњег СФОР-а, на данашњи дан прије 14 година, на Палама су готово на смрт претукли православног свештеника пароха Јеремију Старовлаха и његовог сина вјероучитења Александра, друге свештенике и њихове породице малтретирали, а зграду парохијског дома у којој су се налазили њихови станови оштетили.


Званични став мултинационалних снага за ову акцију био је да су је извели с циљем чврстих дојава да се ту налази осумњични за ратне злочине, тачније Радован Караџић.

Тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун, познат по кршењу свих могућих људских права за све који носе српско име, оправдао је акцију СФОР-а, рекавши да се она базирала на чланку листа „Дневни аваз“, објављеном неколико дана прије бруталне акције, у којем стоји да је Старовлах, наводно, рекао да је дужност сваког свештеника да чува Караџића, те да је неопходно обновити четнички покрет у БиХ.

Након једночасовног иживљавања, припадници мултинационалних снага су тешко повријеђене Старовлахе хеликоптером пребацили у болницу у Тузлу. Полумртва тијела само су унијели у болницу, спустили их на под ходника, након чега су напустили ову здравствену установу.

Иако су припадници мултинационалних снага тврдили да су Старовласи повреде добили од детонације експлозије динамита, медицинским налазима утврђено је да су брутално испребијани.

То су потврдили више високостручних медицинских екипа из Тузле, Бањалуке и Војно медицинске академије .

И Истражна комисија о догађајима на Палама, чији је Извештај усвојио и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, потврдила је да су Старовласи повријеђени „дејством тупог предмета, тешког и замахнутог механичког оруђа и дијеловима тијела“.


И 14 година након ове акције припадника међународних снага није познато из чијих земаља су војници у њој учествовали и ко је налогодавац.

Одговрност је колико на власти Републике БиХ, што је ова  терористичка акција уопште изведена и на безбједоносним структурама и власти Републике Српске, што нису предузете адекватне мјере да се заштите грађани Републике Српске, јер то од  Владе Републике БиХ, Срби не могу очекивати.

Јеремији и његовом сину Александру остале су трајне посљедице од пребијања. Александар је стоодстотни инвалид којем је стално потребна туђа њега и помоћ.

Саровласи живе у Београду, а задње мијесто парохијског службовања свештеника Јеремије Старовлаха била је црква Светог Георгија на Бежаниској Коси.


ОПШИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОМОЋ ОД СРБИЈЕ

БЕОГРАД - Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Српске Милорадом Додиком, а након разговора иза затворених врата, двојица шефова држава обратили су се јавности.

Према наводима медија, састанку председника су,  присуствовале премијерке Србије и РС Ана Брнабић и Жељка Цвијановић.
Вучић је истакао да ће Србија упутити нову новчану помоћ Српској и то у износу од пет милиона евра за више општина.
„Ово је нова транша помоћи Србије грађанима РС. 
Реч је о општинама Приједор, Нови Град, Козарска Дубица, Градишка, Челинац, Мркоњић Град, Пелагићево, Пријељина, Соколац, Братунац, Зворник, Источна Илиџа, Вишеград, Ново Горажде, Требиње. 
Затим у оквиру Федерације БиХ помоћ од 500.000 евра за обнову и изградњу православних храмова“, објаснио је Вучић.
Опширније на Говори Србија који су пренијели информације ТАЊУГА и РТС-а

ВУК ЈЕРЕМИЋ ДОБИО ПРОСТОР У КОСОВАРСКИМ МЕДИЈИМА


Јеремић би да се  тзв.Косову призна независност, а Вучић је као против.

Предсједник,  Народне странке из Србије, Вук Јеремић, по мајци Сени, потомак Нурије Поздрца, некадашњег подпредсједника  ЗАВНОБиХ-а, бивши  предсједник Генаралне скупштине УН, ових дана послије дешавања на Косову и Метохији,  доспио је у срж интересовања медија  тзв. државе Косова, због изнијетих мишљења  тим поводом.

Да требало би у својим ставовима и оцијенама, по тако важном питању, као што је ријешавање статуса Косова и Метохије у оквиру Србије, поготово што се ради о привремено окупираној територији, државе Србије под међународним протекторатом, да сви званичници буду јако опрезни.



Поготово они који попут Вука Јеремића или Александр Вучића, воде поријекло са простора западно од  Дрине.

Брзоплети и неодговорни испади и изјаве било кога могу довести до погоршања и онако тешке ситуације.

Јеремић и они који су га подржавали, тражили су пред Међународним судом, оцијену законитости самопроглашења тзв. Косова државом, од сране привремених валсти у Приштини и том пресудом је направљен преседан да је тој чин у складу са међународним правома, али само за тај регион.

Такође, Јеремић и они који су га подржавали, дозволили су да се преговори из оквира УН, пребаве под покровитељство ЕУ.

Под притиском ЕУ и САД, јер више није постојала могућност заштите интереса Србије од стране брадских и пријатељских земаља сталних чланица Савјета безбједности, потписан је „Бриселски споразум“ од стране Александра Вучића, који је довео до много неприатности за Србе са простора Косова и Метохије.

Статус Косова и Метохије у оквиру Србије још дуго неће бити ријешен, а да ли ће тзв. Косово добити солицу у УН, зависи само од руководства Србије и зато свака изјава њених политичара мора бити одмјерена и прорачуната.

Поготово оних политичара у Србији који су на било који начин везани за простор западно од Дрине, јер они сносе већу одговорност пошто се борбом за Косово и Метохију, боре и за Републику Српску и интересе Срба у БиХ и Хрватској.