уторак, 27. новембар 2018.

У НИШКОЈ ТВРЂАВИ "УЋИТКАН" СВИЈЕДОК САРАДНИК?

Ускоро се у Источном Сарајеву отвара Државни затвор, са истом намјеном као оног на Бутмиру или можда Зеници.
Размишљали смо да би било добро да Државни затвор из Источног Сарајева успостави сарадњу са КПЗ Ниш.
КПЗ Ниш јуче је на тренутак био у центру пажње медија, због јучерашњег догађаја у Нишкој тврђави.
                              Фото Б92
Да наслов Робијаш убијен у сачекуши, сигурно привлачи пажњу и повећава читаност, оних који су заинтересовани за сензацију, али и забринутост код грађана који мисле својом главом. Према писању медија убијен је извјесни Иван Илић из Јагодине, који се налазио на издржавању казне у КПЗ Ниш. Затвореник. Човјек коме је законом ограничена слобода и који је свој живот, слободу и права предао у власт држави правоснажном судском пресудом. О његовом животу и дневном распореду сада су водили рачуна службеници КПЗ Ниш.
Суд и КПЗ Ниш, требали су због дјела за које је издржавао казну и околности везане за случај, да процијене колико је његова безбједност угрожена.
Можда су одговорни и знали, али се појединац полакомио на понуду и омогућио је екзакуторима да обаве посао.
Уколико се у најкраћем року не именују одговорни за овај несвакидашњи пропуст према осуђенику КПЗ Ниш и не открију налагодавци и извршиоци грађани би требало да се забрину.
Ако Институције које не штите оне који су им законом повјерени да чување, како могу обични грађани очекивати да ће бити заштићени.
Криминалци су постали сарадници државних службеника или то само тако изгледа одлучите сами.
Желимо сретан почетак рада Државног затвора у Источном Сарајеву, кад почне са радом и да нема овако непријатних догађаја.


САРАДЊА НАРОДНОГ МУЗЕЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И НАРОДНОГ МУЗЕЈА ИЗ НИША

Потписан Протокол са Народним музејом у Нишу

Поводом потписивања Протокола о сарадњи, делегација Музеја Републике Српске је 23. новембра 2018. године посјетила Народни музеј у Нишу.

Протокол су потписали директор Музеја Републике Српске Миладин Савић и директор Народног музеја у Нишу, Ненад Спасић, а потписивању су присуствовали музејски савјетник Милка Ђукић, археолог Музеја РС, те помоћник директора Народног музеја, Весна Црноглавац, виши кустос археолог.

Овај Протокол о сарадњи Народног музеја у Нишу и Музеја Републике Српске дефинише међусобне односе са циљем иницирања, јачања и унапређења заједничких пројеката и програма у области музејских дјелатости. Поред тога, Протокол обухвата организовање, размјене и одржавање тематских музејских изложби, размјену професионалних искустава из области музеологије, размјену особља како би се спровели заједнички пројекти као и размјену информација од заједничког интереса.
Потписивање овог Протокола представља нови, значајни корак за Музеј Републике Српске. Већ потписани споразуми са Енографским музејом у Београду и Музејом Војводине у Новом Саду, уродили су до сада бројним изложбама те реализованим пројектима и музејским програмима, који јачају музејску дјелатност у цијелом региону.