недеља, 2. август 2020.

МИНИСТРИ ВУКОСАВЉЕВИЋ И ТРИВИЋ О ДАЉОЈ САРАДЊИ НА УСАГЛАШАВАЊУ ЈЕЗИЧКЕ ПОЛИТИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

На састанку делегација Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства просвјете и културе  Републике Српске, предвођених министрима Владаном Вукосављевићем и Наталијом Тривић и државним секретаром Душаном Кићовићем, договорени су даљи заједнички кораци на усаглашавању језичке политике Србије и Републике Српске, како у вези са законском регулативом која се тиче службене употребе језика и писма тако и расположивим мерама заштите и очувања ћирилице као неизбрисивог дела националног идентитета.


Министар културе и информисања Владан Вукосављевић нагласио је да су данас започети врло важни разговори на усаглашавању заједничке језичке политике када је реч о српском језику и нарочито ћириличном писму. „Ово Министарство већ три године инсистира на одређеним изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама, и ми верујемо да ће управо ово усаглашавање са Републиком Српском допринети да све норме, када је реч о језику и писму, у обе земље буду идентичне и наравно у складу са уставима матичних земаља.”

Вукосављевић је додао да је очување и заштита ћириличног писма, као традиционалног израза културног идентитета, питање од високог интереса за српски народ и у Републици Српској и у Републици Србији и где год он да живи. Први резултати рада стручних тимова, чије активности ће координисати одбор састављен од представника три министарства и стручњака из области лингвистике, могу се очекивати средином септембра ове године.

Министарка Тривић изјавила је да је усаглашен заједнички став како су језик и писмо одлике сваког народа па тако и српског народа који живи с једне и друге стране Дрине, а што је претходно дефинисано заједничком Повељом о српском културном простору, потписаном у Сремским Карловцима марта 2019. године. Наталија Тривић је подвукла како Европска унија декларативно подржава измене одређених докумената који регулишу статус језика и писма свакога народа па тако и српског, што никако не угрожава остале конститутивне народе у Републици Српској односно Босни и Херцеговини.