недеља, 28. април 2013.

ПОРОДИЦА БАБИЋ НАПУШТА САРАЈЕВО


САРАЈЕВО, 28. АПРИЛА /СРНА/ - Српска повратничка породица Гордана Бабића најавила је да ће напустити Сарајево из безбједносних разлога. 



Бабић је 29. марта одведен из стана док је екипа Радио-телевизије Републике Српске снимала прилог о траумама ове српске повратничке породице од посљедица школске посјете његове деветогодишње кћерке Историјском музеју, гдје су дјеци приказане фотографије непримјереног и потресног садржаја.


Бабић каже да је његова породица дискриминисана у Сарајеву, јер је федерални МУП одбио захтјев његове супруге Оливере за заштиту. "Она је молила да се заштити наша српска повратничка породица, а то је одбио МУП Кантона Сарајево и главни инспектор Јусуф Зорнић", рекао је Бабић Срни.

Он је навео да је са породицом предузео све могуће мјере да што прије напусте Сарајево и да су добили обећање да ће им бити обезбијеђен алтернативни смјештај у Лукавици, а има и обећање начелника општине Источна Илиџа Предрага Ковача да ће им покушати наћи смјештај.

"Чекамо одговор, а у међувремену радимо на прављењу породичног објекта на Палама гдје моја супруга има плац", рекао је он и додао да сада траже средства од Међународне донаторске конференције за избјеглице и повратнике.

Бабић је рекао да је његова супруга 29. марта, након доласка 13 полицајаца у њихов стан, када су одвели њега и екипу Радио-телевизије Републике Српске на саслушање, отишла код замјеника директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Уроша Пене и његовој секретарици предала писмо у коме је тражила ургентну заштиту своје породице.

Према његовим ријечима, Пена је писмо упутио МУП-у Кантона Сарајево и Министарству просвјете, а у четвртак, 25. маја, добила је одговор у коме је Зорнић обавјештава да нема основа за вођење унутрашње истраге и заштите породице.

Бабић је рекао да је у петак, 26. априла, добио позив од Полицијске станице Ново Сарајево који је потписао командир Сафет Гагула у коме га обавјештавају да је против њега у Општинском суду у Сарајеву покренут прекршајни поступак.

Он је рекао да ни он ни његова супруга не раде и да нема од чега да плати евентуалну прекршајну казну, већ ће ићи у затвор.

"Након бруталног атака 13 специјалаца на моју породицу и ових догађаја сматрамо да је ово даљи атак на моју повратничку српску породицу која живи у страху", рекао је Бабић.

Бабић је подсјетио да је ова породица била 10 година у избјеглиштву у Србији и да се у Сарајево вратила 15. априла 2002. године. "Ми смо сада у категорији повратника што је најгора категорија", рекао је он и истакао да не жели да ризикује живот своје дјеце од шест, девет и 12 година.

Он је подсјетио да су у вријеме кад је екипа РТРС-а снимала прилог 29. марта дошла двојица полицајаца по пријави директора Основне школе "Грбавица 1" Омера Беговића, којем је лично изразио револт због шока и тешких траума са којима се његова кћерка вратила из посјете музеју, а што се одразило и на млађу кћерку од шест година, која на јесен треба да крене у ову школу.