четвртак, 18. април 2013.

ПРЕ 100 ГОДИНА: ТИТО, ХИТЛЕР, СТАЉИН И ФРОЈД ЖИВЕЛИ У ИСТОМ КРАЈУ БЕЧА

Вестинет.рс 18. април 2013. 

austrija bec 

Пре тачно 100 година у једном крају Беча живели су Адолф Хитлер, Јосиф Стаљин, Лав Троцки, Јосип Броз Тито и Зигмуд Фројд. Делује као почетак бајке, али се заправо ради о историјској чињеници.

У јануару 1913. из пољског Кракова је возом у Беч стигао човек којем је у пасошу било уписано име Ставрос Пападопулос. Тамнијег тена, имао је дебеле бркове и носио скромни дрвени кофер.

- Седео сам за столом када су се врата отворила након куцања и непознат човек је ушао унутра. Био је низак, танак, сивкасто-браонкаста кожа била му је прекривена ожиљцима од богиња. У његовим очима није било ничег пријатељског - написао је човек који се сусрео са придошлицом.

 trocki
Троцки

Тај човек био је Лав Троцки, руски дисидент и уредник "Правде", а Пападопулосово право име било је Јосиф Висарјонович Џугашвили, тада познатији као Коба, а историја га памти као Стаљина.
staljin

Би-Би-Си наводи да су Троцки и Стаљин били међу многобројним личностима које су 1913. живеле у центру Беча, а чији ће животи у многоме обликовати дешавања у 20. веку. Међу њима је ипак било разлике - Троцки и Стаљин су се ту крили, пошто су били у бекству, док је на пример Зигмуд Фројд већ био чувен у јавности.

Sigmund Frojd 

Сигмунд ФројдПознати психоаналитичар живео је и радио у улици Берггасе. Млади Јосип Броз, касније познат као маршал Тито, радио је у "Дајмлеровој" фабрици аутомобила у Винер Нојштату.

tito 

у је близу био и 24-годишњак из северозападне Аустрије чији су снови да упише Бечку академију финих уметности и постане сликар два пута завршили неуспехом, па је сада живео у јефтином конаку у Мелдерманштрасе, близу Дунава. Његово име било је Адолф Хитлер.

hitler

Ратко Младић неће да сведочи у одбрану Радована Караџића


18 Апр 2013 -
TANJUG

Ratko Mladić neće da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića
Бивши председник Републике Српске (РС) Радован Караџић поднео је данас захтев за издавање обавезујућег налога за сведочење генерала Ратка Младића, јер он није пристао да добровољно сведочи у доказном поступку његове одбране, објављено је данас у Хашком трибуналу.Караџић очекује да Младић, између осталог , сведочи да "удружени злочиначки подухват" који се наводи у оптужници, никада није постојао, као и да га генерал никада није обавестио, ни усмено, ни писмено, да су заробљеници из Сребреници били или да ће бити убијени.

Караџић је у поднеску затражио да се сведочење одржи 29. јула, у време када суђење у Младићевом предмету буде на паузи.

Заступници одбране генерала Младића образложили су одбијање њиховог клијента да сведочи не само текућим суђењем, већ и лошим здравстевним стањем оптуженог.

"Као што знате, физичко и ментално здравље нашег клијента је озбиљно нарушено и није добро. Он је једва у стању да издржи своје суђење, а ни то није увек успешно. Његово нарушено здравље, уз темпо суђења које се против њега води, не оставља могућност за припрему са адвокатима за сведочење које тражите ", наводи се у поруци коју су браниоци генерала Младића послали Караџићевом правном саветнику главном, Питеру

Градоначелници Самарџија и Комшић заједно на сајму

четвртак, 18 април 2013palelive.com




САРАЈЕВО - Градоначелници Источног Сарајева и Сарајева Ненад Самарџија и Иво Комшић посетили су данас у Сарајеву 25. међународни сајам књига и 12. бијенале књиге.
Ово је уједно био и први званични сусрет 02:00 градоначелника, саопштено је из Прес-центра сајма.


"Без обзира на кризна времена која владају, пријатно сам изненађен великим бројем излагача на сајму, који је итекако позитиван пример за младе људе", рекао је Самарџија.

Градоначелник Комшић изразио је задовољство што је заједно са градоначелником Источног Сарајева посетио сајам, јер је то начин и пут ка ЕУ.

"Ово је уједно и наш први званични сусрет и убудуће ћемо наставити сарадњу", рекао је Комшић.

У саопштењу се наводи да су градоначелници посетом исказали велико поштовање према сајму књиге, који се одржава већ 25 година заредом.

Овогодишњи 25. међународни сајам књига и 12. бијенале књиге одржава се под мотом "Босанска кућа - прозор за књигу", а биће отворен до понедељка, 22. априла.