субота, 4. август 2018.

ОТВАРАЊЕМ ПРВОГ ЏЕЗ МУЗЕЈА У ЕВРОПИ И СРБИЈИ ПОЧЕО 35 ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ У НИШУ "НИШВИЛ2018"

У Нишу је синоћ отворен први Џез музеј у Србији. Тако се остварила жеља великог Михајла Мише Блама, музичког педагога, композитора, џез музичара и контрабасисте.
Фото Југмедија

Миша Блам је добитник награде "Нишвил" на истоименом Интернационалном џез фесивалу у Нишу 2011. године.

Ни један "Нишвил" од самог почетка одржавања није се мого замислити без Мише Блама, док је био међу нама.
Управо на "Нишвилу" 2013 године представио је поставку Музеја џеза у Србији.
Синоћ је та идеја и реализована управо отварањем овог Џез мујеја у простору "Хамама" у Нишкој тврђави, те је тако и започео  35. Интернационални џез фестивал "Нишвил 2018", концерти и разна друга дешавања одвијаће се од 09-12. августа 2018. године.

Према писању Вечерњих новости -  Од 3. до 12. августа биће приказане позоришне и балетске представе 16 трупа са четири континента - Европе, Азије, Африке и Северна Америке), а уз три национална театра- из Египта, Румуније и Србије. Публика ће бити у прилици да између осталог погледа и представе „Боливуд“(Народно позориште Београд), „Еротизам“(група ВРОООМ, Београд), „Исплачи се”(Неw Орлеанс), „Све о Моро“(Марсеј), „Легенда о белој дами“(Шангај), “Национална чаролија”(Национални Театар Букурешт), најављује уметничка директорка Нишвил џез театарског фестивала Маја Митић.

Главни програм Нишвила почеће 9. августа и трајати четири дана. У оквиру тог програма наступиће између осталих Менхетн трансфер, Kени Герет, Омар Хаким, Мат Бјанко, Лиза Симон и Џипси кингси. 

Фестивал ће имати 20 стејџева, 250 програма и 1.000 извођача, а организатори очекују да ће неки његов сегмент у Тврђави видети око 200.000 посетилаца.
Фото вечрње новости

Вјерујемо да ће и Миша Блам имази и свој легат у Музеју џеза у Нишу, поред Шабана Бајрамовића, краља соула Сармона Бурке и Душка Гојковића.
Фото ОК радио

Према речима Луке Нићифоровића кустоса Музеја ѕеза у Нишу, музеј ће радити преко целог дана до краја фестивала.
Поред тога Нићифоровић је истакао да су поред Душка Гојковића и многи други музичари даривали својим личним предметима поставку музеја.
Музеј ће у пуном капацитету бити опремљен у наредне две године, а смештен је  на два нивоа.
Фото новости.рс

И ДАЉЕ У НИШКОЈ БАЊИ НИЈЕ СВЕ КАКО СЕ ПРЕДСТАВЉА

О новопостављеним типским кућицама за продају сувенира и производа домаће радиности у Нишкој Бањи више информација са званичне ФБ странице општине Нишка Бања можете погледати Овде.
Негде су се могле наћи информације, да су кућице направљене на основу нацрта добијених од Председника општине Соко Бања и да су идентичне тамошњим. Руководство општине Нишка Бања истицало је своју  улогу у реализацији овог проекта.


Данас смо са једним од сталних продаваца сувенира у Нишкој Бањи поразговарали о доприносу општине овом проекту.
Међутим, иницијатива и реализација комплетне идеје протекла је управо од продаваца сувенира.

Ове кућице по њима немају никакве везе са оним из Соко Бање.


Продавци су пронашли фирму која им је израдила кућице, а општина је дала понуђача који је тражио по кућици 1150 евра без пдв-а.
Обе кућице коштале су према речима продавца 600 евра са пдв-ом.
Постављено је 17 кућица.
По његовим печима овај пројекат требало је да буде завршен у марту 2018. године, али због недостатка средстава у општинској каси и немогућности уређења простора за постављање кућица оне су до августа чекале направљене.

И сад извршени радови нису наручито задовољавајући, по том продавцу вод за струју је релативно плитко укопан и није добро обезбјеђен, а за то по њему одговорност сноси надзорник извршених радова, тј општина Нишка Бања.

Радови и постављање кућица завршавани су 01.08.20018. године уочи Дана и Крсне Славе општине.
Продавци сувенира и рукотворина нису успели да преселе сву робу из старих тезги, па тако старе тезге још увек нису уклоњење, а за то сматрају одговоре управо надлежне из Општине.

Овај продавац наглашава да управо продавци у многоме доприносе да се неке ствари бар у туристичком смислу у Нишкој Бањи доведу у ред, а да им надлежни у општине у томе врло мало или никако не помажу.

Жали се на велики број запослених у Општини и разним општинским дирекцијама, који примају плату, а врло мало доприносе изградњи туристичког имиџа општине Нишка Бања и њеном повратку на туристичку мапу Србије.

Ово је једно другачије виђење тренутно завршеног проекта на оплемењивању изгледа Нишке Бање и постављању типских кућица за прдају сувеника и производа домаће радиности.