четвртак, 26. јул 2018.

МАЛА САБОРНА ЦРКВА У НИШУ И САБОРНИ ХРАМ НА ПАЛАМА ПОСВЕЋЕНИ САБОРУ АРХАНЂЕЛА И АРАХЂЕЛУ ГАВРИЛУ

Уочи празника Светог архангела Гаврила, његова светлост патријарх г.г. Иринеј присуствовао празничном бденију у храму сабора Светих Архангела у Нишу, познатијој као Мала саборна Црква.
Ове године Мала саборна Црква обиљежава два века од изградње.
Обновљен је предивни иконостас, који је према речима Његовог преосвештенства патријарха Иринеја поново заблистао у свој својој лепоти.

Мала саборна Црква била је испуњена Нишлијама и то је најбољи доказ да Патријарха сматрају Нишлијом.
Поред Градоначелника, Председника градских општина, Комаданта Копнене војске ВС, Комаданта одреда жандармерије Ниш, били су присутни и Председници опозиционих странака из Нишког парламента.
Његово преосвештенство у врло наданутој беседи, на крају синоћне службе, подсетио је Нишлије да је било времена када се није могло долазити у Цркву, али да је то време нада се далеко изна нас.
Истакао је да је Призрен његово друго место рођења, јер је најмање времена провео у свом сварном месту где је рођена и да се Призрена никад неће одрећи, али је нагласио да је у срцу Нишлија, због свих деценија приоведених  трону Епископа нишког.

Позвао је и представнике тренутне власти, као и опозиције који су били присутни на служби да се уједине у свом раду на добробит града Ниша и свих његових становника.

Комплетну беседу можете послушати на сајту Епархије Нишке.

И новоизграђени Саборни храм  на Палама, прославља Светог Арханђела Гаврила, па је то још једна догађај који подстиче неформалну групу Сарајлије-Нишлије да вас обавести о томе и у Нишу прсуствује служби.
Више фотографија са службе у Нишу можете погледати овдје