субота, 22. август 2020.

СУКОБ ОКО ФИЛМА КОШАРЕ

 Кошаре, синоним јунаштва, свих оних који су се тамо затекли 1999.године.


Ти момци на Караули свјесни су били да се могу ослонити само једни на друге.

Њихов задатак био је спријечити продор нато снага и њихових сателита из правца Албаније

 

Подручије Метохије, Албанији је и у вријеме СФРЈ било интересантно подручије за окупацију због своје плодности.

Сва дешавања везана за филм и серију могу многима звучати ванвременски.

Само они који су преживјели знају шта је стварно било.


Тешко је раздвојити и извагати степен опасности војника на граничној линији који очекује напад из правца Албаније или онога који врши дотур хране и муниције из правца Дечана, а кога иза сваке кривине може очекивати засједа.

То је та специфичност борбе за Кошаре.

Држава је одлучила да у знак захвалности свим припадницима војске, сними серију и филм.

На конкурсу су продуцентској кући која је предложила сценарио додјељена средства од 50 молиона рсд.

Изабрани Редитељ више мјесеци је дорађивао првобитни сценарио чија се радња заснивала само на једном догађају из позадине рејона Кошара, односно на путу код села Јуник.

Новонастали сценарио заснован на свједочанствима стварних учесника требало је да на филм и серију пренесе читавe догађајe са подручија Кошара.

За то је требало утрошити одобрена средства, а изгледа да је то био непланиран трошак за продуценте, јер они су добили средства за понуђен сценарио, а не дорађен од стране Редитеља.

Зато је и дошло до њиховог раскида уговора и Продуценти су Рeдитељу исплатили хонорар по уговору иако посао није обавио.

И исплатило им се.

Редитељ полаже ауторска права на свој сценарио, која је заштитио и не дозвољава да нико осим њега ради по том сценарију.

Увијек смо подржавали све позитивне приче везане за дешавања на КиМ-у.

Серија и филм о Кошарама је једна таква прича.

Не само због самих учесника, колико због њихових мајки, жена, сестара,девојака, које су заједно са њима годинама из ноћи у ноћ преживљавале пакао Кошара.

Оне су можда и највећи страдалници приче о Кошарама, јер су много емотивније преживљавале и преживљавају ноћне море својих синова, мужева, браће и момака.

Зато филм о Кошарама мора да обухвати много ширу слику, што се може постићи једино серијом чије епизоде ће бити засебне филмске приче, везане за дешавање реону Кошара.

Озбиљна држава од овог пројекта сигурно неће направити умјетничко дијело које ће омогућити Продуцентима да задрже већину одобрених средстава.

Бар сматрамо тако.