субота, 1. фебруар 2020.

ДАНИ КУЛТУРЕ И ТРАДИЦИЈЕ СРПСКИХ ЗЕМАЉА И ДИЈАСПОРЕ У НИШУ

У Нишу ће се од 8. до 10.фебруара одржати Дани кутуре и традиције српских земаља и дијаспоре у Нишу – “Роду у походе”, чији је организатор Центар традиционалне културе „Вук Стефановић Kараџић“ из Ниша. 

Очекује се преко 100 учесника из земаља у окружењу и дијаспоре.


Град Источно Сарајево својим стваралаштвом  представља ће Српско културно умјетничко друштва "Бошко Вујадин из Источне Илиџе.

Ово друштво основано је 1994.године.
На концерту у Нишу представиће се играма Сарајевског поља и Влашића.


Поред овог СКУД-а учестввују и

АНИП "ЂУРЂЕВДАНСKО KОЛО" Подгорица
СKУД " ТАБАН" Будимпешта
KУД "БРАНKО ЧАЈKА" Тетово


„У оквиру Дана културе и традиције српских земаља и дијаспоре у Нишу организована је и промоција књига  „Фолклорно наслеђе Срба из Брадине“ и „Живот и традиција Срба на Влашићу“ чији је аутор Горан Kовачевић, умјетнички руководилац СКУД-а "Бошко Вујадин" из Источне Илиџе“, каже Миљко Петровић, директор Центра „Вук Стефановић Kараџић“. „Промоцију књига пратиће ће и пригодна ревија са народним ношњама са подручија Сарајевског поља, Влашића, Купреса, Херцеговине, Брадине, односно подручија  о којима се говори у књигама“.

Објављене књиге су искључиво резултат теренских истраживања Горана Ковачевића.


Промоција књига биће организована 08. фебруара. 2020. године са почетком у 17.00 часова у Градској кући, Ул.7.јула бр.2.

Свечани концерт учесника одржаће се 9.фебруара 2020. године у Народном позоришту са почетком у 19 сати.

Циљ ове манифестације да се представе  Срби из Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније, као и Удружења Срба у  дијаспори и да покажу како и на који начин чувају своју традицију, односно за Удружењеа Срба у дијаспори на који начин чувају традицију земље у којој су њихови корени, али и да покажу у којој мери се млади придружују очувању културног и народног наслеђа својих предака. 
Управо из тог разлога организатори су позорницу препустили гостима и њиховом стваралаштву, јер су  убеђени да имају шта и да прикажу и да кажу.

Покровитељи манифестације су Министарство спољних послова – Управа за односе са дијаспором и Србима у региону, Нишавски управни округ, Град Ниш и KЛЕРП.

Манифестацију су помогли Туристичка организација Ниша и Бизнис академија.
Извор:ГоранКовачевић/gradskiportal018.rs

Програм:
Промоција књига Горана Ковачевића
Градска кућа  улица 7 јули 2  8. Фебруара у 17.00 часова

Kонцерт је 09.02.2020 у 19 часова у Народном позоришту