петак, 13. март 2020.

МАРТ МЈЕСЕЦ СЈЕЋАЊА ЗА САРАЈЕВСКЕ СРБЕ

Март за становнике Српског Сарајева има посебну вриједност. 
То је мјесец сјећања.

Због уведених мјера ради заштите становништва ради епидемије у дворишту Основне школе "Свети Сава" у Српском Новом Сарајеву вијенце на Споменик положили су представници Града и Општина, а планирани програм није одржан.
Битно је очувати култ сјећања и инсистирања да се починиоци свих злочина над невиним дјецом пронађу и адекватно казне.


Због корона вируса отказане су и планиране активности поводом Егзодуса сарајевских Срба
Навршава се 24-та година од када је велика већина сарајевских Срба послије потписивања мировног споразума у Дејтону одлучила да напусти своја огњишта у Сарајеву која су остала под контролом Хрвата и тадашњих муслимана.

Ове године на гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу, 16. марта, представници Града Српског Сарајева, представници општина из састава Града, као и прдставници Борачке организације, положиће вијенце на Споменик борцима Сарајевско-романиске регије.

Сви који више не живимо у завичају имамо обавезу и дужност да се сјећамо ова два датума и да их на било који начин  у оквиру својих могућност обиљежавамо.



ЕГЗОДУС ПОНОВО документарни филм

"Ово је сјећање на 1996. годину када су Срби, након потписивања Дејтонског споразума, напустили Сарајево. Отишли су из Хаџића, Илијаша, Илиџе, Вогошће и Новог Сарајева, општина које су одбранили у рату."
Сњежан Лаловић