петак, 12. октобар 2018.

МУРАЛ И ПРИЗРЕНСКОЈ БРИГАДИ У НИШ-ЈУНАЦИ СА ПАШТРИКА

Послије скоро завршеног Мурала и  припадницима призренске бригаде, на истом простору где је насликан и мурал "Јунацима са Кошара" одржана је у понедељак у малој сали Дома војске у Нишу и Трибина призренска бригада у одбрани државе и народа.
Организатор трибине је нишки историчар Младен Стојановић.

О дејствима јединица бригаде у току 98 и 99. године говорио је пензионисани генерал мајор Стојан Коњиковац у том периоду начелник штаба.

Генерал мајор Божидар Делић, у том периоду комадант бригаде, сада народни посланик у Скупштини Републике Србије, осврнуо се на актуелну проблематику непостојања Закона о борцима у Републици Србији истичући да приједлог Закона који је тренурно у процедури ни у ком случају није повољн за учеснике рата против нато агресора и шиптарских терориста.
Са трибине из њима познатих разлога изостали су представници Града Ниша, затим, адвикат Срђан Алексић, заступник многих бораца пред Судовима, због дискриминације у исплати ратних дневница, генерал мајор у пензији Момир Стојановић у то вријеме на врло одговорној дужности у Команди приштинског корпуса.
Одсуство генерал потпуковника у пензији Владимира Лазаревића, један од гостију правдао је тешком болешћу његовог рођеног брата.
Овим приликом желимо да искажемо безрезервно поштовање према генерал пуковнику Симовићу, који је на Трибину дошао, својевољно, а данас је у Прокупљу на државној манифестацији, поводом откривања споменика јунацима "Гвозденог пука", био по службеној дужности.
Очекивали смо искрено на Трибини о призренској бригади још неке пензионисане генерале, који су у понедељак боравили у Нишу, али су они били ту вјероватно ради организације државне церемоније у Прокупњу, као истакнути  "салонски" генерали, како их етикетира Божидар Делић, говорећи о својој прекоманди у Приштински корпус и Призренску бригаду.