субота, 17. октобар 2015.

На Јахорини у току 6. Симпозијум "AgroSym"

На Јахорини је 15.10.2015. године са радом почео тродневни Међународни научни симпозијум о пољопривреди "AgroSym 2015" којег, шесту годину за редом, организују Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду и Агрономски Медитерански институт из Барија у сарадњи са престижним институцијама из цијелог свијета.
Предсједник научног одбора проф. др Душан Ковачевић истакао је да је на адресу симпозијума пристигло више од 700 абстраката, а да ће током радног дијела скупа у више секција бити изложена 124 научна рада.
"У оквиру сутрашње постер сесије биће представљено 576 радова, а укупно ће се представити око 1.800 аутора из 71 државе", казао је Ковачевић додавши да се организовањем ове конференције жели промовисати пољопривредна производња која доприноси одрживом развоју и директном преносу знања са научних институција на пољопривредне произвођаче и потрошаче.
Предсједник Организационог одбора симпозијума и декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Весна Милић, у својој поздравној ријечи, истакла је да симпозијум не би било могуће организовати без подршке бројних институција.
Ријечи захвалности упутила је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Министарству науке и технологије РС, Управи за заштиту биљака БиХ, Граду Источно Сарајево, општинама у оквиру града и другим локалним заједницама, те Универзитету у Источном Сарајеву.
Изражавајући задовољство организацијом и успјехом симпозијума, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дејан Бокоњић рекао је да у региону не постоји конференција која се може поредити са симпозијумом AgroSym у више аспеката.
Он је позвао учеснике да током три наредна дана размјене контакте и идеје, развију нове академске мреже и у будућности сарађују на конкретним пројектима.
Током протеклих шест година Град Источно Сарајево пружао је подршку организацији симпозијума, а према ријечима градоначелника Ненада Самарџије, то ће чинити и у наредном периоду.
"Очекујемо да ће резултати расправе на овом научном скупу понудити одређене одговоре на многа отворена питања са којима се суочавамо, како у локалним заједницама, тако и у ширем окружењу", рекао је Самарџија.
Овогодишњи симпозијум фокусиран је на теме пољопривредне производње, заштите биља и безбједности хране, органске пољопривреде, заштите животне средине и управљање природним ресурсима, сточарство, рурални развој, агроекономију и шумарство.
Категоризацијом научних скупова, која представља одређивање ранга научних скупова који се одржавају у Републици Српској, "AgroSym" је најбоље рангирани научни скуп у конкуренцији од 50 научних скупова из свих области и једини у категорији "Међународни научни скуп од посебног значаја".
Церемонију отварања својим наступима увеличали су студенти и професори Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Ансамбл "Чернозјомочка" из Вороњежа (Русија).
Симпозијум ће бити завршен финалном дискусијом и изношењем закључака у недјељу, 18. октобра, у 12 часова.
(www.opstinasokolac.net / ues.rs.ba)