среда, 4. април 2018.

ОБЕЗБИЈЕДИТИ ЗАПОШЉАВАЊЕ И БОЉИ СТАТУС ДЈЕЦЕ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић присуствовао је данас парастосу погинулим борцима, у храму Светог Василија Острошког на Вељинама, којим је почело обиљежавања 4. априла – Дана формирања свих ратних јединица Источне Илиџе.

Лучић је учествовао у раду округлог ста о теми “Запошљавање дјеце погинулих бораца”  којем су присуствовали представници општине Источна Илиџа и дјеца погинулих бораца са подручја те општине.
Лучић је истакао да је Градска управа Источно Сарајево опредијељена за помоћ борачким категоријама, те да у буџету издваја значајна средства за финансирање борачких организација и борачке популације.
„Дјеца погинулих бораца свих ових година имала су приоритет кад је ријеч о волонтерском стажу који финансира Град Источно Сарајево, као и студентским стипендијама које годинама обезбјеђујемо у буџету. Град Источно Сарајево настоји да, у складу са својим могућностима, покаже бригу и разумијевање за ове категорије становништва“, рекао је Лучић.
Лучић је истакао да све ово није довољно, те да је потребно осмислити начин за стратешко, системско и трајно рјешавање проблема запошљавања дјеце погинулих бораца и побољшања статуса свих борачких категорија.
„Морамо спријечити одлазак младих људи из Републике Српске, тако што ћемо им омогућити да остваре сва своја права и обезбиједе себи и својим породицама достојан живот. У супротном, жртве које су поднијели њихови очеви за стварање Републике Српске биће узалудне“, рекао је Лучић.
Основни циљ данашњег округлог стола, одржаног у сали Скупштине града Источно Сарајево, био је да се дођи до закључака – како побољшати статус дјеце погинулих бораца, те ријешити проблем њиховог запошљавања. Било је ријечи о оснивању Одбора чији ће чланови бити управо дјеца погинулих бораца са подручја општине Источна Илиџа. Организатор округлог стoла о теми “Запошљавање дјеце погинулих бораца” била је Борачка организација „Илиџански борац“.

Извор:Град Источно Сарајево

ЈЕЛООСВЕЋЕЊЕ О ВЕЛИКОЈ СРЕДИ

Вечерас је у Цркви Васкрсења Христовог, на Хиландарском метоху у Нишу, на Велику Среду, у спомен на Блудницу из Јеванђелске приче, која сасу скупоцено миро на главу Исуса Христа, служена служба јелоосвећења.

Према речима Бобана Стојковића, старешине храма, јелоосвећење се врши увек на Велику Среду, управо на спомен зе Блуднице, којој Господ опрости многа сагрешења.
Службом јелоосвећења наша Света црква, кроз молитве Свештеника и њихово премазивање верних освештаним уљем, ослобађају присутне учињених грехова и психичких и телесних болест.

Света Црква, као невеста Христова, шозива све верне да се користе даровима и милосрђем Господа и Спаса нашег Исуса Христа да би олакшали себи живот у овом веку и смогли снаге да исуњавају заповести Његове.






„ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА ЗА МЕДИЈЕ“

У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ 

На данашњој конференцији за новинаре под називом „Дан отворених врата за медије“, новинарима се први обратио помоћник директора за медицинска питања прим.др Радован Михајловић, а затим представници две највеће службе у Дому здравља Ниш.

Овом приликом начелник Службе за здравствену заштиту одраслих – мр.сци.мед Данијела Цветковић и начелник Службе за здравствену заштиту деце и школске деце – спец.др мед Снежана Здравковић представили су део активности које обављају и планове за наредни период. 
На конференцији за новинаре између осталог представљен је Протокол Министарства здравља Републике Србије за заштиту деце и жена жртава насиља, скрининг програми, резултати рада Развојног саветовалишта, Саветовалишта за младе, Саветовалишта за дијабетес и одељења вакцинације.
Овом приликом присутни су упознати са акцијама у заједници које организује Дом здравља Ниш.

Извор: ФБ профил Милорада Јеркана

На данашњи дан 1944. године Британци и Американци бомбардовали Ниш

На данашњи дан 1944. године британски и амерички бомбардери засули су други пут у Другом светском рату Ниш тепихом бомби, усмртивши најмање 50 српских цивила. Извлачење мртвих и рањених трајало је пуних шест дана.

Жртве другог бомбардовања још нису биле ни сахрањене, а Енглези и Американци су се поново, трећи пут, устремили на Ниш, који је разаран чак 15 пута.
Било је то у среду, 5. априла 1944. На беспомоћне Нишлије Енглези и Американци су преко Титовог Врховног штаба изручили 248 бомби, од којих само три нису експлодирале. Живот је изгубило 88, а теже и лакше је рањено 184 људи, жена и деце. Нису поштедели ни Саборну цркву, иконостас, певницу и олтар.
У ваздух су летели чак и посмртни остаци оних несрећника које су ти исти Енглези и Американци побили приликом ранијих бомбардовања Ниша. Градско гробље било је потпуно разровано, крстови с колективних гробница оскрнављени.
Бесомучно англо-америчко разарање десетина српских и црногорских градова, вароши и села, започето 20. октобра 1943. а окончано 18. септембра 1944. године, једна је од већих недоумица наше новије историје. Кључне карике те енигме углавном су замагљене, пише Политика.
Прва жртва наших западних „савезника“ био је Ниш. Била је среда, 20. октобар 1943. године. Часовници су показивали да је 13 часова и 3 минута. У ниском лету, уз заглушујући звук мотора, Нишу се приближавало неколико десетина бомбардера.
Лебдећи између страха и наде, Нишлије упиру погледе ка небу. Само који секунд касније, неверица прераста у шок. Заглушујући хук авионских мотора меша се с потмулим експлозијама које се чују са свих страна. Из густе прашине, која је прекрила цео град, чују се само вапаји.
Највише из најсиромашнијих делова града, смештених око железничке станице. У рушевинама, живот је изгубило више од 250 људи, жена и деце. Немачки објекти у Нишу претрпели су само мања оштећења.
 Извор Патриот.СРБ

ДОГОВОРЕНЕ ДАЉЕ АКТИВНОСТИ У ВЕЗИ СА ОРГАНИЗАЦИЈОМ EYOF-a

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изјавила је да су на данашњем састанку на Јахорини договорене даље активности у вези са организацијом Европског омладинског олимпијског фестивала /Eyof/ који ће бити одржан 2019. године у Источном Сарајеву и Сарајеву.

Давидовићева је истакла да је град Источно Сарајево задужен за технички дио, да припреми приједлог који ће ићи према министарствима и даље у Владу Републике Српске.
„Треба што брже и крупним корацима да идемо у организацију Еyofa, јер вријеме пролази, а битно је да инфраструктура буде добро и квалтетено урађена како би олимпијада била организована на највишем нивоу“, рекла је Давидовићева Срни.
Она је додала да је важно да Јахорина буде препознатљива у цијелом региону, да врати стари сјај који је имала у вријеме Олимпијских игара 1984. године.
„До сада је потврђено учешће 45 земаља и то ће бити добра промоција планине. Важно је што ће доћи велики број младих људи који ће се дружити, склапати пријатељства и тиме превазилазити међусобне предрасуде, уколико постоје“, нагласила је Давидовићева.
На радном састанку, чији је домаћин и иницијатор био градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, констатовано је да је неопходно што прије почети са изградњом инфраструктуре за организацију Eyofa, а учесници су се сагласили да ће у наредних 15 дана припремити материјал који ће бити понуђен Влади Српске.
Вуковић је изразио наду да ће Влада прихватити приједлог и да ће дати конкретна задужења, прије свега Олимпијском центру „Јахорина“, за оно што је потребно предузети када је ријеч о инфраструктури на Двориштима за организацију биатлона и нордијских дисциплина у оквиру Eyofa.
„Ту је и набавка ледених плоха за спортску дворану `Пеки` на Палама за организацију карлинга, као и постављање монтажне дворане на помоћном терену `Славије` и набавка леда за организацију дисциплине брзо клизање“, навео је Вуковић.
Он је напоменуо да се очекује и одлука Владе Српске за издвајање још 1,5 милиона КМ за саму организацију јер су 2,5 милиона КМ предвиђена за инфраструктуру.
Вуковић је рекао да би се на овај начин комплетан процес убрзано одвијао у наредном периоду, како би се надокнадило, евентуално, изгубљено вријеме до сада.
Он сматра да је логично да за извођење ових радова Влади Српске предложи Олимпијски центар зато што је већ показао у претходном периоду да је способан да уради брзо и квалитетно одређене грађевинске радове.
„Тако би власници ледених плоха које ће моћи да се користе на различитим локацијама, широм Српске, били Влада и Олимпијски центар `Јахорина`. Важно је да имамо заоставштину послије Eyofa у дијелу инфраструктуре, као што обично и буде послије великих такмичења“, истакао је Вуковић.
Радном састанку присуствовали су и министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић и предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек.