понедељак, 15. октобар 2018.

ХАВАРИЈА У НИСАЛУ-РАДНИЦИ НИСУ ИМАЛИ ЗАШТИТНА ОДИЈЕЛА

Негдје око пет сати, у недељу ујутру, према информацијама које је објавио РТС, а пренијели нишки Портали, допунивши је својим сазнањима, дошло је до хаварије у фабрици за прераду алуминијума, "Нисал" у насељу Никола Тесла, градска општина Нишка Бања.
На сајту овог предузећа, нема никаквих информација о том ДОГАЂАЈУ.
Фото сајта Нисала

Повријеђена су три радника, два су задржана на лијечењу због опекотина другог степена, а један је послије указане помоћи пуштен на кућни опоравак.
Случајно смо у аутобусу слушали разговор једног радника Нисала, упућеног у догађај, са двојицом познаника и сазнали да је до инцидента дошло у моменту када се вода помијешала са течним алуминијумом што изазвао прскања врелог алуминијума, који је нанио опекотине двојици радника који су били у непосредној близини у предијелу прса, стомака и ногу, док је један, који је био даље, задобио лакше опекотине у предјелу леђа.
Повријеђени радници Нисала, фото Портал Грађанин

Према наводима нишког Портала "Грађанин" повријеђени су Братислав Јовић и Драган Денић.

До повређивања радника дошло је због тога што нису имали прописана заштитна одијела, рекао је овај радник у аутобусу својим саговорницима.

Наводно, по његовим ријечима,  адекватна заштитна одијела за та радна мијеста, а чија је вриједност око 900 евра, по одијелу, потражују већ три године.

Очекује, такође да ни инспекција рада, неће казнити власника Нисала, јер се ради о Швајцарској фирми, која је стопостотни власник.

Овакав пропуст једне иностране фирме у Србији оне који промовишу вриједности еу, требало би да забрине.

Надамо се да ће Инспекција рада, поступајући по Закону и својим овлсптењима, утврдити одговорност руководства Нисала, издсти адекватне налоге и захтијевати изрицање адекватних новчаних санкција одговорном правном субјекту и физичким лицима.

Повријеђеним радницима желимо брз и успијешан опоравак.

"Успех је образовање" - Јован Милић

Настављамо епортаже из серије "Наши узори", Нишког портала.

Јован Милић има 22 године и студент је Машинског факултета. Факултет је уписао као ученик генерације Машинске школе, а да жели да ради на себи и наставља да ниже успехе из средње школе показао је и на факултету. У првој години је добио Светосавску награду. У Нишу, али и шире, Јован је познат и као хуманитарац. И управо на свој труд током школовања са једне, и свој хуманитарни рад са друге стране, овај млади човек је највише поносан.
Још у средњој школи је све почело. Основао је са својим другарима ученичку компанију у оквиру које су настајали бумеранзи. Ниш је тако добио и такмичење у бацању бумеранга. Ипак, још важнија је била жеља да крене да се бави хуманитарним радом. Већ седам година се труди да помогне породицама са децом, које су лошег материјалног стања. Помагао је и установама чији су корисници управо деца, а недавно је написао и књигу о свом животу која ће такође некоме помоћи. Иако каже да није лако бавити се хуманитарним радом, од свог рада не одустаје.

Јован сматра да је, поред хуманости, образовање најважније. Kако каже, до успеха се најбоље долази учењем и радом на себи. О томе шта је и како све постигао, на шта је најпоноснији и шта су му циљеви говорио је у емисији ’’Наши узори’’.