понедељак, 15. октобар 2018.

ХАВАРИЈА У НИСАЛУ-РАДНИЦИ НИСУ ИМАЛИ ЗАШТИТНА ОДИЈЕЛА

Негдје око пет сати, у недељу ујутру, према информацијама које је објавио РТС, а пренијели нишки Портали, допунивши је својим сазнањима, дошло је до хаварије у фабрици за прераду алуминијума, "Нисал" у насељу Никола Тесла, градска општина Нишка Бања.
На сајту овог предузећа, нема никаквих информација о том ДОГАЂАЈУ.
Фото сајта Нисала

Повријеђена су три радника, два су задржана на лијечењу због опекотина другог степена, а један је послије указане помоћи пуштен на кућни опоравак.
Случајно смо у аутобусу слушали разговор једног радника Нисала, упућеног у догађај, са двојицом познаника и сазнали да је до инцидента дошло у моменту када се вода помијешала са течним алуминијумом што изазвао прскања врелог алуминијума, који је нанио опекотине двојици радника који су били у непосредној близини у предијелу прса, стомака и ногу, док је један, који је био даље, задобио лакше опекотине у предјелу леђа.
Повријеђени радници Нисала, фото Портал Грађанин

Према наводима нишког Портала "Грађанин" повријеђени су Братислав Јовић и Драган Денић.

До повређивања радника дошло је због тога што нису имали прописана заштитна одијела, рекао је овај радник у аутобусу својим саговорницима.

Наводно, по његовим ријечима,  адекватна заштитна одијела за та радна мијеста, а чија је вриједност око 900 евра, по одијелу, потражују већ три године.

Очекује, такође да ни инспекција рада, неће казнити власника Нисала, јер се ради о Швајцарској фирми, која је стопостотни власник.

Овакав пропуст једне иностране фирме у Србији оне који промовишу вриједности еу, требало би да забрине.

Надамо се да ће Инспекција рада, поступајући по Закону и својим овлсптењима, утврдити одговорност руководства Нисала, издсти адекватне налоге и захтијевати изрицање адекватних новчаних санкција одговорном правном субјекту и физичким лицима.

Повријеђеним радницима желимо брз и успијешан опоравак.

Нема коментара:

Постави коментар