среда, 12. децембар 2018.

ИВАН БИСИЉЧИЋ КОНЦЕРТ У НИШУ ПАР СТИХОВА ЗА НАС

Синоћ је Иван Босиљчић одржао концерт у Дому војске Ниш.

Карте за концерт раније су биле распродате.
Било је и оних који су се надали да ће и без карте моћи да уђу и уживају у концерту.
Нисмо се придружили њима.

Једном фотографијом улаза у салу Дома војске Ниш, желели смо да вам прикажемо атмосферу пред синоћни концерт Ивана Босиљчића.
Више о Ивану Босиљчићу можете сазнати у врло занимљивом интервију који је дао за Вечерње новости

ДАНАС ПОЧИЊЕ 17. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ ЗА ДЈЕЦУ И МЛАДЕ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Свечаном академијом "Тражим помиловање" данас ће у Културном центру Источно Ново Сарајево бити отворен тродневни 17. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе на којем ће бити додијељено 60 награда најбољим ауторима из Црне Горе, Србије, Македоније и БиХ.
Директор Фестивала Витомир Митрић рекао је Срни да је овогодишњи фестивал посвећен великој пјесникињи Десанки Максимовић.
"Мото овогодишњег фестивала инспирисан је циклусом пјесама `Тражим помиловање, лирска дискусија са Душановим закоником`, што је била и тема овогодишњег конкурса за младе пјеснике од 18 до 30 година", рекао је Митрић.
Он је навео да је на конкурс Фестивала "Трагом поезије Десанке Максимовић" пристигло 516 пјесама, које су послали 172 ученика основних и средњих школа и млади студенти из Црне Горе, Србије, Македоније БиХ, а пјесме је оцјењивала књижевница Дара Секулић.
"Међу првонаграђенима је и најбољи млади пјесник Теодора Кошарац из Братунца, студент Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Она је добитник награде `Радославница`, која се додјељује у знак сјећања на пјесника Радослава Самарџију", навео је Митрић и додао да ће њој припасти част да отвори фестивал.
Он је подсјетио да је ова манифестација од 2008. године утемељила награду "Плакета Благодарница", која се додјељује пјесницима за дјецу у Републици Српској за допринос и развој писане ријечи.
Добитници ове престижне награде за прошлу годину су пјесници Предраг Бјелошевић и Вид Вицко Вукелић из Бањалуке, а награде ће бити уручене на Свечаној академији када ће званично бити отворен фестивалски програм.
Митрић је рекао да на академији учествују Дара Секулић, Тоде Николетић, Дејан Алексић, Боро Капетановић, Вид Вицко Вукелић, Мирослав Кокошар, Јово Чулић, Велимир Ралевић, Дејан Ђоновић, Соња Падров Тешановић, Раденко Кела, Недељко Зеленовић, Марјана Петронић, Борис Ђорем, Евита Бојковац и Теодора Кошарац.
"На Свечаној академији биће приказан и анимирани филм `Детлић`, који је настао као илустрација истоимене пјесме Десанке Максимовић, у оквиру радионице анимираног филма 12. Међународног филмског фестивала `Први кадар` у Зворнику. Биће изведен и перформанс `Корак по корак` са анимацијом гранд гињол лутке Десанке Максимовић", прецизирао је Митрић, који је и директор "Форум театра", организатора овог фестивала.
Он је додао да ће у оквиру фестивала бити реализовано шест програмских цјелина посвећених Десанки Максимовић, која се сматра једном од најзначајнијих књижевних представника српског романтизма.
Првог фестивалског дана почеће и тродневна креативна радионица поезије "Нигде станка, нигде санка, цвеће, срце и Десанка", коју ће водити пјесник Тоде Николетић из Србије, један од тренутно најпопуларнијих пјесника за дјецу у региону.
Сутра увече биће уприличен и програм "Вече посвећено Десанки Максимовић -госпођица Десанка Максимовић", инспирисано романом Милована Витезовића.
Другог фестивалског дана биће одржан сусрет са пјесницима у подручним школама Источног Сарајева под називом "Јесење јутро поезије" и промоције књига поезије за дјецу.
Пјесникиња из Херег Новог Соња Падров Тешановић представиће збирку пјесама "Мама 0-24", млада пјесникиња Евита Бојковац из Дервенте представиће књигу "Ружичасто сунце и плави мјесец", за коју јој је додијељена плакета "Сима Цуцић" у Новом Милошеву, а она је и добитник Специјалне дипломе овогодишњег фестивала.
Јово Чулић из Бањалуке представиће књигу "Задња пошта Мадагаскара", Дејан Алексић из Краљева књигу "Шта сам оно хтео да кажем", а пјесник Вид Вицко Вукелић из Бањалуке промовисаће своју најновију књигу "Постоји нешто".
Мирослав Кокошар представиће најновију књигу "Баци бригу на весеље", а Тоде Николетић промовисаће своје најновије издање пјесама, док ће Дејан Ђоновић представити најновију књигу "Трема".
У оквиру фестивала биће организована изложба најбољих радова ликовног конкурса "Илуструј пјесму Десанке Максимовић".
Посљедњег дана фестивала, у петак, 14. децембра, у оквиру програма "Пјесме награђених" наступиће награђени на конкурсу из Источног Сарајева и пјесници гости фестивала. У оквиру овог програма биће одржана презентација креативне радионице поезије "Нигде станка, нигде санка, цвеће, срце и Десанка", чиме ће званично бити затворен фестивал.
"У оквиру издавачке дјелатности фестивала планирано је издавање звучне књиге награђених младих пјесника конкурса 17. фестивала поезије под називом `Трагом пјесме Десанке Максимовић`", закључио је Митрић.
Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и кулутре Републике Српске. Генерални медијски покровитељ су Новинска агенција Републике Српске Срна и РТРС.
Извор:ФБ Витомир Митрић/СРНА