петак, 13. април 2018.

ВАСКРШЊИ ПРИЈЕМ ЗА СВЕШТЕНСТВО И МОНАШТВО СА ПОДРУЧЈА САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

Поводом празника Христовог Васкрсења, а уз бласгослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић организоваће Васкршњи пријем за свештенство и монаштво СПЦ са подручја Источног Сарајева и сарајевско-романијске регије. Пријему ће присуствовати Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Васкршњи пријем биће одржан у понедјељак, 16.4.2018. године у галеријском простору Цековића куће на Палама од 19 часова.
Васкршња свечаност биће обогаћена пригодним програмом у којем ће учествовати чланови Српског пјевачког друштва „Слога” из Сарајева, које ове године слави 130 година постојања и музички састав Катера из Источног Сарајева.
У галеријском простору Цековића куће биће отворена изложба икона „Трагом баштине Митрополије дабробосанске“  Православног центра за младе „Свети Петар Сарајевски“. Грађани Пала и Источног Сарајева изложбу икона моћи ће да посјете од уторка, 17.4. до недјеље 22.4.2018.

Отворене спомен собе посвећене Стевану Сремцу и Бранку Миљковићу

Књижевно – меморијална поставка Стеван Сремац-Бранко Миљковић, свечано је отворена у Нишу.  Реч је о објекту у улици Александра Ненадовића број 2, у непосредној близини изложбене сале у улици Николе Пашића 59.

Спомен собу отворили су министар културе  Владан Вукосављевић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Град Ниш отварањем ове поставке од националног значаја одаје дужно поштовање великанима писане речи – Стевану Сремцу и Бранку Миљковићу, чије је дело културна баштина града Ниша и Србије. Заоставштина два нишка писца 2014. проглашене су за културно добро од великог значаја.

Овај пројекат је посвећен великанима писане речи који су на различите начине везани за наш град и својим књижевним делом су Ниш увели у књижевну историју. У поставци је изложено око 200 оригиналних експоната, а многи се по први пут ексклузивно представљају јавности.
Књижевно меморијална поставка се састоји из две собе и предњег дела, који ће бити амфитеатарског типа. Према речима директора Народног музеја Ненада Спасића велики је значај ових спомен соба, јер ће оне сигурно обогатити туристичку понуду Ниша.
Спомен  соба Стевана Сремца ће имати и етно карактер, у којој ће се наћи предмети из тог периода, штап и бисаге, радни сто, комода.
Аутор сталне поставке је Јован Младеновић каже да ће ове спомен собе значити свим генерацијама, али и оним које тек долаза јер ће захваљујући поставкама схватити шта значе ова два великана за српску књижевност.

Извор Град Ниш

Исповест Нишлијке

Нишлијка Славица Ђорђевић изазвала је својом искреном исповешћу и сузама, језу код присутних на протесту бивших радника и бораца у Нишу данас испред Градске куће.

Ови овде (показујући на Градску кућу) нису криви. Они су марионете и подижу руке како им се каже. И када је подигну против нас, дабогда вам отпала ручица – рекла је између осталог што се може видети на аматерском снимку.

Извор Портал Грађанин