недеља, 4. јануар 2015.

Увек има простора за шољицу кафе са пријатељем


Професор је стајао пред групом студената на часу филозофије и држао неке предмете иза себе.

Када је час почео, без речи је подигао велику, празну теглу од киселих краставаца, ставио је на катедру и напунио лоптицама за тенис. Потом је упитао студенте да ли је тегла пуна.

Сложили су се да јесте.

Затим је професор подигао кутију пуну каменчића и сипао их у теглу. Благо ју је протресао. Каменчићи су се откотрљали у празан простор измеду лоптица. Тада је поново упитао студенте да ли је тегла пуна.

Опет су одговорили да јесте.

Следеца кутија коју је професор узео, била је пуна песка. Када га је сипао, песак је, наравно, испунио све преостале шупљине у тегли. Питао је још једном да ли је тегла пуна!?

Студенти су скрушено одговорили да јесте.

Онда је професор испод стола извадио две шољице пуне кафе и сипао их у теглу. Кафа је натопила песак. Студенти су се смејали. 'Сада!', рекао је професор, док је смех замирао, 'хоцу да схватите да ова тегла представља ваш живот.

Тениске лоптице су важне ствари у вашем животу: ваша породица, ваша деца, ваше здравље, ваша вера и ствари којима се страшно предајете. То су оне ствари уз које би ваш живот и даље био испуњен, и када би све друго нестало.

Каменчићи су остале ствари које су важне: ваш посао, ваша кућа и ваш ауто.

Песак представља преостале ствари. Мале ствари. Ако напуните теглу песком, нема места за каменчиће и тениске лоптице.
Исто важи и у животу.

Ако потрошите све своје време и енергију на мале ствари, никада нећете имати места за оне важне ствари.
Водите рачуна о стварима које су кључне за вашу срећу. Играјте се са децом. Нађите времена за одлазак лекару. Изведите партнера на вечеру. Понашајте се поново као да вам је 18 година. Увек ће бити времена да се очисти кућа и ураде поправке.

Прво се побрините за тениске лоптице - ствари које су вам заиста важне.
Утврдите своје приоритете.
Све остало је песак.

Једна од студенткиња је подигла руку и упитала шта је представљала кафа.



Професор се насмејао: 'Драго ми је да сте питали. Њу сипам, да би вам показао, да без обзира колико мислите да вам је живот пун, увек има простора за шољицу кафе са пријатељем.