четвртак, 6. децембар 2018.

ХИЛАНДАР НИШУ НИШ ХИЛАНДАРУ

Синоћ је у Ресторану "Стамболски" у Нишу, организована пригодна вечера са специјалитетима из кухиње Манастира Хиландар.

Вечеру је организована од стране Уредника портала "Јужна Србија инфо" и под покровитељством Града Ниша и Нишавског управног округа.

Истакнуто је да су Нишлије поред Београђана у задњих 14 година највише донирале у обнови Хиландара.

Та срдства највећим дијелом улагане су у инфраструктуарне објекте на Светој Гори.

Опширније можете прочитати ОВДЕ

И РТС је у Јутарњем програму имао прилог о овом догађају.

"Машта је нешто што увек можемо да носимо са собом" - Настасја Буђевац

Од малена је проводила време у породичном атељеу у дворишту куће, и одрастала је окружена људима који су се визуелно изражавали и били осетљиви на естетику. Прве аспирације ка томе чиме би се бавила су тада и настајале. За њу је успех бавити се оним што воли, и каже да је машта та која је неопходна у том процесу, јер је чини полетном и помаже јој на том путу остварења идеја, а инспирацију проналази тако што се труди да буде окружена стварима које воли.

Kако је живети и стварати у Паризу? Kолико је тешко или лако ускладити архитектуру, кинематографију и фотографију? Kакве планове има у некој блиској будућности? Шта је чини срећном и шта би поручила младим људима? На сваку од ових тема, а и више од тога, је за Нишки портал говорила Настасја Буђевац.

Замолили смо је и да нам каже нешто о чувеном Монтмартре – у, а њен одговор нас је одушевио, те парафразирамо њену изјаву. Она Монтмартре данас доживљава као један велики вашар где људи неартикулисано троше новац на беспотребне ствари, и као такав, он за њу представља једну врсту јефтине разоноде.

Редакција Нишког портала жели посебно да јој се захвали на одвојеном времену и више него професионалном приступу током наше комуникације. Захвалили бисмо се на послатом видео материјалу који је сама направила у Паризу, а на наше смернице и питања, и додајемо да на крају није било тешко, ни најмање, направити коначну композицију емисије из серијала „Наши узори“ и да је она са пуним правом Наш узор.

Рођена је у Нишу, новембра 1993. године. Након средњошколског образовања у нишкој Гимназији „Бора Станковић“ уписује архитектуру на Универзитету у Београду где завршава Основне академске студије и прву годину Мастер студија. Учествује на изложбама у Београду и Нишу као излагач у оквиру различитих медија (фотографија, архитектура, графика...).

Након навршене прве године Мастер студија у Београду, своје образовање наставља на париском факултету „ЕНСА Ла Виллетте“ на коме дипломира са мастер тезом на тему кинематографије коју прати краткометражни документарни филм који снима у париском предграђу. У међувремену излаже серију аналогних фотографија у париској галерији „Ла Беллевиллоисе“.
Тренутно живи и ствара у Паризу.


Пројекат се реализује уз подршку града Ниша

Током емисије је коришћена музика која је у оригиналу преузета са YоуТубе канала. Сва ауторска права у потпуности задржава аутор. Наводимо линкове преузете музике:
Рyан Адамс - Дамн, Сам (И Лове А Wоман Тхат Раинс)
Феист – Гатекеепер
Ницк Драке - Wинтер ис Гоне
Kевин Аyерс - Маy И (студио версион)


*   Ова репортажа се реализује у оквиру пројекта за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ниша у 2018. години. Пројекат суфинансирају Град Ниш и Управа за културу Ниша

Извор Нишки портал