субота, 2. март 2019.

ДАНАС СУ ЗАДУШНИЦЕ

У колективном сјећању Срба, задушнице су увијек имале посебно мјесто. Поготово оних који су изгубили најмилије у некој катастрофи.


Ратних катастрога на етниччком србском простору никад није недостајало, зато су задушнице толико заначајне за Србе.

Свештенство и мнонаштво СПЦ и вјерујуићи,  кроз вијекове моле се за све упокојене у Господу, а већина нас мирјана, сјетимо се мртвих само на задушнице.

Ове задушнице посебан значај имају за сарајевске Србе, марта мјесеца они су са својих вјековних гробова из дијела Сарајева гдје су гедерацијама живјели, понијели своје синове и кћери према Равној Романији и Малом Зејтинлуку да на србској земљу буду поново сахрањени до васкрсења.

Пореба наших упокојених, који се нису покајали за вријеме свог овоземаљског живота је за нашом сталном молитвом, да им с еопросте гријехови и да послије Страшнох Суда по милости Божијој уђу у радост Господара Свога. 

МОЛИТВА ЗА УПОКОЈЕНЕ
Господе, Боже наш, сети се слугу Твојих који су преминули у вери и нади у Вечни Живот. Као Добар и Човекољубив, опрости им грехе и обриши неправде, ублажи, отпусти и опрости им сагрешења вољна и невољна. Избави их вечних мука и огња пакленог, и даруј им да се наслађују Твојим вечним добрима, припремљеним за оне који Тебе љубе. Иако сагрешише они од Тебе не одступише, него чврсто вероваше у Тебе, Бога у Тројици слављенога: Оца и Сина и Светога Духа, и све до последњег даха исповедаху, Јединицу у Тројици и Тројицу у Јединству. Стога буди милостив и њихову веру у Тебе урачунај им уместо дела, и као Милосрдан упокој их са Светима Твојима. Јер нема човека који би живео и не би сагрешио, Једини Ти си без греха, а правда Твоја је правда вечна. Ти си Једини Бог доброте, сажаљења и човекољубља; и славу узносимо Теби, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и кроза све векове. Амин