среда, 4. новембар 2020.

МАСКЕ ДА, УЗ ЗДРАВУ ИСХРАНУ И ЧИСТ ВАЗДУХ

 Мјере, препоруке, наредбе, кризних штaбова Србије, Републикике Српске, Ниша и Источног Сарајева, требало би да помогну становништву да се заштити од Короне.

Требало би.

Међутим, колико често сви имамо могућност да мењамо маске за једнократну употребу, да се адекатно хранимо и уносимо у организам довољно витамина и хране којом ће мо побољшати имуни систем организма, приуштити себи боравак на здравом и чистом планинском ваздуху.

Сарајевска котлина се годинама могла хвалити смогом у зимском периоду, нажалос и у Нишу се почиње осјећати сличан проблем.

По неким показатељина има индиција да Ниш спада у загађеније градове, наводно због великог броја кућних ложишта.

Самим тим могћност боравка на чистом ваздухи, који је један од услова заштите од ковида није могућ.

Узмимо баналан примјер ученика, школа да би се заштитила одговорности приморава ученике да носе маске, па вјерујемо и на часовима физичког васпитања.  Родитењи из страха за здравље дјеце то прихватају.

Ученици под маскама нажалост дио угљендиоксида који издахну поново удахну, односно задрже у плућима и дан по дан ето проблема, који ће се лијечити у ковид амбуланти.

Мјере се морају поштовати, али је неипходна и правилна едукација, шта значи просторна дистанца, неопходна лична дезинфркција, као и дезинфркција просторија, правилна исхрана.

Одговорност школе није у овој ситуацији само да налаже ношење маски, већ и да обезбједи ученицима одлазак на чист ваздух ма колико то сулудо звучало.