недеља, 17. фебруар 2013.

СРПСКУ БРАНИТИ И НИКОМЕ СЕ НЕ ИЗВИЊАВАТИ

Република Српска је важна државотворна чињеница и сав српски народ мора бити презадовољан што је до ње дошао послије силних жртава... Додик је политичар који фали Србији...Не прихватати хрватско тумачење посљедњег сукоба

 

Разговарала: Весна ШУРБАТ

БЕОГРАД, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски академик и историчар Василије Крестић у интервјуу СРНИ истиче да Републику Српску треба бранити свим силама, да не треба чинити уступке Сарајеву и Загребу, као и да сумња у истинско помирење Срба и Хрвата.

Крестић поручује да никада не треба одустајати од Косова и Метохије те да не треба жртвовати националне интересе због уласка у ЕУ, нити тежити помирењу са Хрватима на штету српских националних и државних интереса.

Он сматра да Београд треба према Сарајеву и Загребу да води што помирљивију политику, али да не чини уступке који се траже од Срба и Србије, него да примјењује политику пуног реципроцитета.

„Признајмо да је био рат, да је било злочина и са једне и са друге стране, али да се за све окривљује само једна страна - то је више него апсурдно и неморално. Ми на то не можемо и не смемо да пристанемо ни у ком случају“, рекао је Крестић.

Крестић наглашава да је Република Српска важна државотворна чињеница и да сав српски народ мора бити презадовољан што је до ње дошао послије силних жртава.

„При томе не спорим ни жртве са друге стране, али Републику Српску морамо чувати као зјеницу ока. То је једини резултат крваве борбе коју Срби нису хтели. Републику Српску треба свим силама и средствима која нам стоје на располагању бранити“, рекао је Крестић.

Он оцјењује да међународна заједница жели да од БиХ направи „Југославију у малом“ и пита зашто сада стварају ту творевину, ако им „велика Југославија“ није ваљала.

„То је насиље очигледно и оно не` штима`. Мислим да и међународна заједница то увиђа, али, нажалост, и даље инсистира на томе“, рекао је Крестић, који је и директор Архива САНУ.

Он истиче „да могу да нападају предсједника Републике Српске Милорада Додика колико хоће, јер не преза од оштрог језика, али је очигледно да је Додик схватио да се другачије интереси Републике Српске не могу ни бранити“.

„За сада он то чини јако добро и мислим да такав један политичар фали и Србији“, рекао је Крестић, који је бивши сенатор Републике Српске.

Он истиче да захјеви Хрвата, Бошњака и Албанаца према Србима да им се стално извињавају немају оправдање, али имају јасан циљ да се скине њихова одговорност и кривица и да се бескрупулозно и безочно "набаци" Србима, који овај посљедњи рат нису хтјели, али, нажалост, нису успјели да га избјегну.

„То је перфидна дневна политика и очигледно неки нови политички тренд у целој Европи и свету - да се кривци амнестирају одговорности, а да се недужни окриве и осуде. То је безочно искривљавање историје“, сматра Крестић.

Он оцјењује да се Срби политици наметања кривице морају жестоко супротставити, али не само демантима, него чињеницама, објављивањем докумената и јавним наступима српских политичара, који не треба да се клањају и правдају, него да воде рачуна о достојанству нације и државе.

Крестић у интрвјуу СРНИ закључује да је за Србе у цјелини, а посебно за Србе у Србији, опасно помирење са Хрватима до којег би могло доћи на штету српских националних и државних интереса, и истиче да се не смије дозволити да Срби прихвате хрватско тумачење историје и посљедњег сукоба, односно да су се „Хрвати бранили, а Срби нападали“.