недеља, 24. јун 2018.

БАКА ПРОСИ ЗА ЛЕКОВЕ

Честа је слика видјети у сваком граду оне који просе и којима је то на неки начин "занимање".

Међутим, има и случајева који су необични, а можда је нажалост то постала сасвим "нормална" ситуација, на коју досад неко од нас није наишао.
Поред порте Саборне цркве у Нишу, стајала је старија Нишлика, по слободној процени око 70 година.


Обраћала се појединим пролазницима тихим гласом, молећи за помоћ како би скупила новац за лек који јој недостаје.

Било је већ око двадесет часова увече, мрак, као да је чекала тај период да би се због стида сакрила од погледа и дневног светла.

Није се обраћала свим пролазницима, већ само оним за које је ваљда проценила да је неће напасти. Осећао се страх и нелагодност и у њеном држању и гласу.

Обраћала се тихо, једва чујно, молећивим тоном, објашњавајући да јој треба новац за лек, због проблема са срцем.

Вероварно је ово свакодневна појава широм простора И Сарајева и Ниша, као и других градова на простору Србије и Српске, а и шире.

Жалосно.

Да су наши представници у градским и другим управљачким структурама, због очајне економске политике и уништавања наших привредних ресурса, те довођења радника у робовски положај, довели и пензионере у такву социјалну ситуацију да морају просити да би себи купили лекове.

Да није уништена привреда, те пожртвованом економском полииком обезбјеђено тржиште за наше проитводе и обезбјеђен приход, државе би могла одвајати средства за здрсвствену заштиту и рефундацију лекова свим осигураницима.

Овако, пензионереи ће просити за лекове, болесну деци лечићемо смс порукама, а власници телевизија који емитују ријалити програме од грађна који учествују у гласању путем телефонских позива инкасираће у своје касе по неколико милиона евра.