среда, 1. мај 2019.

САБОР О СВЕТОМ ИЛИЈИ НИШЛИЈАМА БИТНИЈИ

Киша или стање у друштву, разлог су (не)свечарског провода Празника рада у Нишкој Бањи.

Туристички драгуљ, Ниша, Нишка Бања, као један од ослонаца туристичке понуде у који град улаже и планира да уложи уз помоћ државе одређена новчана средства, једно је од познатих излетишта Нишлија.
Прошле грађевинске сезоне преуређене су стазе за шетање на обронцима Коритњака. О уложеним средствима и квалитету радова нека оцену дају конпетентни.
Нама је занимљиво да су овог Првог маја, многе Нишлије управо шетале тим обновљеним стазама.
Верујемо да им је и поред влажног и облачног времена без кише било пријатно у тој шетњи и да те стазе неће користити само Првог маја.
Нека празнична атмосфера,како о Светом Илији, није се могла приметити, ваљда није било представника синдиката, а обични радници тешко да имају разлога и могућности да нешто славе.
То себи ипак могу приуштити само они из руководства јавних предузећа и градских служби, те сродних институција.
Радник је из године у годину доведен у позицију за пуко преживљавање, без перспективе за сигурну будућност.
Минимум петнест година радног стажа са плаћеним самодоприносима, који су од послодавца одређени на минимум, гарантују раднику најнижу старосну пензију.
Остаје непознаница сваког радника, када ће његов послодавац уплатити самодиприносе за време које је радник провео на раду.
Закон је јасан, али због лошег руководства синдиката, које се брине само о личним интересима, радници остају незаштићени.

Према структури путника у градском аутобусу, најбројнији излетници у Нишкој Бањи, били су средњошколци.
Добро је на млађима свет остаје.
Тако прође и овај Празник рада.
Различит од прошлогодишњег, пошто је вече уочи падала киша.