четвртак, 20. јун 2019.

ДРУГИ МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ "ПОСЊЕДИЦЕ БОМБАРДОВАЊА СР ЈУГОСЛАВИЈЕ ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ 1999. ГОДИНЕ

У Нишу је од 17. до 19. јуна одржан други научни симпозијум о посљедицама бомбардовања уранијумом СР Југославије 1999. године

Један од учеснка била је и академик Јелена Гускова, члан Сената Републике Српске.
О њеном излагању можете прочитати овдје.
Амбасадор САД, г. Карл Скот био је присутан дан раније на отвањању шестог Музичког едикта.
Иницијатор и овог научног скупа нагласио је да "Без помоћи државе неће моћи ништа да учине", односно да без закључака државне комисије неће моћи поднијети тужбу против чланица нато.

Надамо се да ће ова комисија пошто је састављена од представника, а и њихови страмачки насљедници, разних парламентарних странака своје закључке донисити објективно, пошто свој рад треба да заврше до 2021.године.
Међутим, треба узети са великом дозом резерве и закључке те комосије с обзиром да се нико од званичних државних представника није појавио у Нишу.
Према изјави организатора на овогодишњем симпозијуму пријављено је 35 радова из 10 земаља о посљедицама бомбардовања осиромашеним уранојумом.
Нажалост ни званичних представника из Републике Српске чија је територија гађана овом врстом муниције и Федерације БиХ којој је дио те територије припао Дејтонским споразумом није било.
Ипак своје учешће узели су научни радници из Републике Српске.
Остаје нам као и увијек само нада да ће државни представници Србије коначо бити у служби Срба и Србије.

Такође, очекујемо активније учешће представника Сарајевско романиске регије гдје су бомбардоване локације муницијом са осиромашеним уранијумом, као и са подручија Семберије и Бирача гдје сада живи становништво које има највише посљедица од тог бомбардовања.
Информације о организаторима и учесницима можете погледати овдје
Морамо изнијети искрено жаљење што утисци једног присутног посматрача изнијети на његовом ФБ профилу, иако као извор није релевантан потврђују наше ставове.