субота, 27. фебруар 2016.

НА ПЕЧАЛБА ДА СИ ИДЕМ

Четвртак вече 25.02.2016.године је у Светосавском дому, при Саборном храму у Нишу, Црквено-играчки ансамбл "Бранко" резањем славског колача, доделом плакета и захвалница, те краћим концертом свих секција ансамбла, прославио Крсну славу ансамбла, Светог Симеона Мироточивог.
Славски колач пресекли су Свештеници Саборног храма по благослову
Владике.

Сви смо понекад доживели онај чудан осећај неког неописивог задовољатва, радосне језе и среће ради присуствовања неком премијерном извођењу, а поготово када сте непосредни сведоци бар кроз одрицање и умор после проба једног од учесника премијере, колико је требало да се то постигне.

То премијерно извођење биле су игре из околне Црне Траве под називом "На печалба да си идем", коју можете погледати ОВДЕ.

Омладински ансамбл је уложио много труда и одрицања да увежба ову кореогеафију и одрадили су то маестрално, а најбољи доказ је громогласан аплауз на крају и захтеб за бис.

Уметнички директор ансамбла Миљко Петровић подсетио је присутне на све оно што су чланови ансамбла радили од предходне Славе и захвалио се свима на преданом раду и испољеној љубави према фолклору и народној традицији,јер на тај начин они бране и чувају Отаџбину.

Традиционално су додељене, плакете и захвалнице спонзорима, Општинама Медијана и Пантелеј, те предузећима и појединцима који су помагали Ансамблу у 2015.години да реализује своје наступе ван Ниша.
Наступали су у Источном Сарајеву, Бечу, Грацу, Бугарској, Турској и широм Србије.
У овој години најављено је учешће на Фестивалу фолклора у Сарајеву и гостовање у Сан Петезбургу и Бугарској, као и Грчког и Турској, а очекују да ће то  реализовати уз помоћ Града, Општина, Предузећа и појединаца као и до сада.
Као и до сада, ансамбл "Бранко" учествује и у хуманитарни акцијама, па су овога пута прикупљали пласичне чепове за акцију "чепенинг", који су синоћ уручени Војкану Живковићу.

На концерту изведеном за госте, међу којима су било и предаставници КУД "Божо Короман Манга" Источно Сарајево, чланонови Анасамнла извели су и две нове кореографије, од којих су већ горе поменуте игаре из околине Црне Траве "На печалба да си идем", а друга је "Водарке" игре из БЈР Македоније.