четвртак, 27. новембар 2014.

ПРОМОЦИЈА НА НИШКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

На Нишкој богословији Светих Кирила и Методија,синоћ је одржана промоција другог тома Сабраних дела Светог Јована Златоустог у издању Епархије Нишке.

На промоцији порeд његовог преосвештвенства Епископа нишког г-г.Јована др Пурића као идејног творца овога проjекта који се састоји од 25 томова,а до сада су објављена 3 говорили су и Дејан Лучић преводилац и приређивач издања,отац Милутин Тимотијевић,ректор Нишке богословије и др.Ивица Живковић професор на Нишкој богословији.
На почетку промоције преводилац и приређивач упознао је присутне о начину настанка списа са беседама Светог Јована Златоустог истичући да су његове беседе записивала по два три брзописућа записивача,а потом те списе преписивали уз неке измене које је одређивао сам Свети Јован Златоусти или у изворном облику и похрањивали их у Библиотеку Консатантинопољске патријаршије,одакле су поново преписивана за потребе појединаца,манастира или цркава.
Оригинални списи су изгорели у пожару,али су захваљујући труду појединих људи који су истраживали ту област од 10 до 18 века поново урађена сабрана дела Светог Јована Златоустог захваљујући кориштеним изворима из приватних библиотека,манастира и цркава један ода таквих извора из 18 века послужио је као  основ за ова издања Сабраних дела Светог Јована Златоустог,у организацији Епархије Нишке,а само издање намењено је обичним грађанима да се подучавају и крепе.

Други том који је синоћ представљен присутнима,састоји се од 7 целина,прва је Поука Свештенству,о којој је говорио Отац Милутин Тимотијевић,објашњавајући на основу онога што је Свети Јован Златоусти говорио какви свештеници треба да буду.
Верујемо да се многи од њих и држе тих поука,јер се морају старати и о себи и повереном народу.
Затим је о целини дела који носи наслов Богатство и сиромаштво,говорио др Ивица Живковић тумачећи схватање Светог Јована Златоустог,ко је уствари богат,а ко сиромашан и разјашњавајући нам како треба да се понашају богаташи према свом богатству и како да га користе и сиромаси у свом сиромаштву.
На крају је о делу говорио Епископ нишки г.г.Јован др Пурић као писац предговора, још једном наглашавајући да је дело намењено обичним људима и да није писано у циљу научног изучавања као релевантна стручна литература.
Треба нагласити да се Владика не слаже са ставом римокатоличке цркве која у циљу наводног екуменистичког помирења са јеврејима у Америци из својих црквених превода избацује поједине делове који се односе на одговорност Јевреја за неправедно погубљење Господа Исуса Христа.
Треба нагласити да је издање овог тома Сабраних дела подржала Влада Републике Србије иако се једна партија понудила да самостално финансира издање овог тома,али је Владика мудро одлучио да је боље да та партија укључи Владу Републике Србије у читав пројекат,да не би не дај Боже дошло до каквих нежењених последица у друштву.
Други том Сабраних дела Светог Јована златоустог по цени од 1000 динара може се набавити у Црквеним продавницама Епархије Нишке у ТЦ "Амбасадор" и Душановој улици у Нишу.