петак, 16. мај 2014.

ЗАР ЈЕ ТЕШКО БИТИ ОБЈЕКТИВАН И ТАЧАН?

Друштвене мреже у овој тренутно тешкој ситацији често изазивају непотребно још већи хаос или алармирају надлежне да одраде посао како треба питање је које сваки корисник истих треба себи да постави.
То се односи и на многе званичо регистоване Информативне портале и Дописнике разних Новина из Ниша,јер је информација НИШКИ ХОТЕЛИ НЕЋЕ ДА ПРИМЕ СПАСИОЦЕ 
изазвала поприличну пометњу и узнемиреност међу људима,што је било тсврно непотребно,а што се може видјети и из коментара у горењм посту корисника ХОТЕЛ ТАМИ РЕЗИДЕНС  
из Ниша,који су обавестили читаоце САЈТА ЈУЖНА СРБИЈА да су чак 15.05.2014. године извршили резервацију за тржене спсиоце из Русије,али да су добили обавјештење да је организован пријем у другом Нишком хотелу.
Да ли нам је у оваквим условима потребна сензација или озбиљност остаје на нама самима да одлучимо.
Град Ниш обезбједио је смјештај за све спаиоце у Хотел "Александар" са потребном логистичко подршком о чеми можете читати на НИШКИ ХОТЕЛ ОТВОРЕН ЗА СПАСИОЦЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА.

У току данашњег дана припадници Одреда жандармерије из Ниша и Ватрогсне полиције спсили су 17-сто годишњака из Нишаве који се са другаром желио провозати у чамцу.
захваљујући једном риболовцу који је позвао полицију избјегнута је катастрофа.

ОДЛАЖЕ СЕ НОЋ МУЗЕЈА у Нишу због тренутне ситације на већем подручију Републике Србије,што се може сматрати једним изузетно похвалним гестом.

На крају мпжемо закључити да у оваквим ситацијама ексклузивност или ситни политички интереси и додворавање локалним или неким другим политичким функционерима или странкама неће помоћи никоме,а најмање онима који покушавају да добију нешта од ширења дезинформација.
Људи и србија у овом тренутку морају нам бити на првом мјесту и спашавање од изливања Саве и Дунава, азатим отклањање посљедица поплаве.

Позоришту из Сибира гран при "Златна анима"

петак, 16 мај 2014Срна
 ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Додјелом признања и награда за најбоља остварења, данас је завршен 15. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" који се од 12. до 16. маја одржавао у Источном Сарајеву.

Гран при за најбољу представу "Златна анима" припао је Позоришту за дјецу и младе "Северск" из Сибира, које је извело представу „Рјабина загонетка“.

Диплома за најбољу анимацију и глумачко остварење додијељена је Руслану Волфсону у представи "Колачић", Малог позоришта Руслана Волфсона из Москве, док је диплома за најбољу анимацију припала Срђану Миљковићу у представи "Косић Босић", Позоришта лутака из Ниша.

Диплома за сценографију додијељена је Милици Грбић Комазец у представи "Има ли деда одело", Позоришта младих Нови Сад, док је Емилији Мрдаковић за исту представу припала диплома за режију.

Диплома за оригиналну идеју "Луткобаз" додијељена је представи "Камен по камен", позоришту "Валенсија" из Шпаније.

Специјална диплома за сценску игру, анимацију лутака, и вишејезичку културу припала је представи "Између", Позоришта "Лудвик Солски" из Пољске, а специјална диплома за глумачко остварење Светлани Андрић за улогу принцезе у представи "Краљ Жабац", Дјечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке.

Жири публике је диплому за најбољу представу додијелио представи "Колачић", Малог позоришта Руслана Волфсона из Москве.


Представе је оцјењивао стручни жири у саставу Боњо Лунгов и Константин Каракостов из Софије и театролог и критичар из Сарајева Војислав Вујановић.

Жири публике чинили су чланови драмског студија "Форум театра", са координатором Пеђом Хартом, магистром музике из Источног Сарајева.

На церемонији свечаног затварања 15. "Лут феста", у част награђених и публике, одиграна је представа "Пад", Луткарског позоришта "Лудвиг Солски", Врацлов из Пољске, у режији Јацека Тимингерија.

У име луткарства на овогодишњем фестивалу одржано је 16 програма. У пратећем програму фестивала значајно мјесто заузима изложба Српско луткарство и позоришно стваралаштво за дјецу "Светови и јунаци" у поставци Позоришног музеја Војводине из Новог Сада, као и предавања значајних предавача и редитеља из Бугарске Боње Лунгова и Константина Каракостова.

Организатор, "Форум театар" из Источног Сарајева, истакао је да је овогодишњи мото фестивала "У име луткарства!", кроз све фестивалске програме оправдао значај и допринос фестивала развоју луткарске умјетности у Републици Српској и региону и обећао да ће у име луткарства наставити са стварањем савременог умјетничког простора у БиХ.