понедељак, 9. септембар 2019.

ПРОТЕСТ БОРАЦА У НИШУ



Испред зграде Основног суда у Нишу одржан је протест војних обвезника учесника рата 99. године у организацији УГ Гвоздени пук и УГ Јединствени гвоздени пук.

Циљ протеста био је скретање пажње на неравноправан положај в/о који сматрају да су оштећени по питању ратних дневница.


Према изјави за медије (ТВ Зона Ниш) председника Гвозденог пука, Дејана Милошевића, на основу поступка који се води пред Основним судовима, адвокати и извршитељи уз сагласност високопозиционираних саветника у појединим Министарствима, од Министарства Одбране за своје ангажовање наплатили око 100 милиона евра, а в/о-тужитељу нису добили ни динара.

ВЕРБАЛНИ НАПАД РАДНИКА ОБЕЗБЕЂЕЊА ОСНОВНОГ СУДА У НИШУ НА ОРГАНИЗАТОРА ПРОТЕСНОГ СКУПА

Протесна окупљања наставиће се и испред Основних судова у осталим градовима по Србији.

Учесници рата 1999. године тешко остварују законом загарантована права. То се најбоље види и на основу тужби за неисплаћене дневнице, где Судови доносе такве пресуде на основу којих адвокати и извршитељи добијају средства од Министарства Одбране, а борци и даље остају без новца од дневница и припадајуће камате. 
И остала права војни обвезници који су извршили своју обавезу тешко остварују.
Од статуса борца и ветерана па до многих других принадлежности, док су такве принадлежности учесницима НОР-а дате у наследство.

Војним обвезницима, како оним који су остварили статус борца или ветерана, тако и оним што нису, а имају законски основ, преостаје само да протествују у неким својим парадама, мада је срамота за сваку државу која дозволи да борци своја права морају тражити попут имаргинализованих група које организују параду поноса.
Држава према припадницима таквих група нема и не може имату исту обавезу као према борцима.