понедељак, 4. март 2019.

САРАЈЕВО 2014-МАЛИ МИ ЈЕ ОВАЈ ГРОБ-ФЕСТИВАЛ ТЕАТАР НА РАСКРШЋУ

У Нишу ће од 11-19. марта бити одржан први такмичарски фестивал позоришних представа, са простора Балкана, под називом, Театар на раскршћу.

19. март - У част награђених - Арс Мориенди Тхеатре Гроуп Тхессалоники, изводи представу Сарајево 1914 - Мали ми је овај гроб, по тексту Биљана Србљановић, у режија Таноса Никаса.


Одличан текст Биљане Србљановић, који је први пут поставио Дино Мустафић оснивач политичке партије "Наша странка" у Сарајеву и директор ЈУ МЕЕС-Међународног позоришног и филмског фестивала у Сарајеву
Из његове перспективе Чубриловић је био зли монструм без душе, који је својим идејама залудио Гаврила Принципа и остале припаднике Младе Босне.
Они су упропастили својим поступцима живот многим који су могли да трпе поданички положај и живот без права на истинску слободу.
Биљана Србљановић, сигурно тако није замишљала своје јунаке док је писала текст.
Поставка њеног комада, у част учесника такмичарског дијела, само је потврда њене величине као драмског писца.
Искрено се надамо да ће глумци ансамбла из Солуна и редитељ представе Мали ми је овај гроб, Танос Никас, на прави начин представити публици стварну идеју Биљаниног текста.

Редитељ и глумци из Солуна ипак све то доживљавају из једне другачије перспективе и неоптерећени нашим локалним погледом на то вријеме и околности које се стално преплићу међу балканским народима. 

11. марта на дан Народног позоришта Ниш биће изведена представа "Путујуће позориште Шопаловић"у режији Тања Мандић Ригонат, Народно позориште Ниш и свечано отворен Фестивал.

Од 12-18.марта биће изведне представе у такмичарском програму и то:

12. март - Народно позориште Сомбор, Ауторски пројекат Kокана Младеновића, по мотивима драме Радослава Златана Дорића Kад би Сомбор био Холивуд, режија Kокан Младеновић

13. март - “Међународни театарски фестивал - Сцена МЕСС” Сарајево, по мотивима Анархије у Баварској Р. W. Фассбиндера, Wе аре борн накед ан тхе рест ис…, режија Флориан Фисцхер

13. март - Kраљевско позориште "Зетски дом" Цетиње, Kарл Маркс/Драматург и адаптација: Ведрана Божиновић, Kапитал, режија Андраш Урбан

14. март - Хрватско народно казалиште у Вараждину, Софокле/Драматург и адаптација: Иван Пеновић и Озрен Прохић, Филоктет, режија Озрен Прохић

15. март - Народно позориште у Београду, Душан Kовачевић Балкански шпијун, режија Татјана Мандић Ригонат

16. март - “Иван Радоев” Драма анд Пуппет Тхеатре Плевен, Антон Павлович Чехов, Вишњик, режија Василиј Сенин

17. март - Драмски театар Скопље, Давид Алдриџ/Драматург: Сашка Бошкова, Фестен, режија Зоја Бузалковска

18. март - Словенско народно гледалишче Марибор, Ивор Мартиновић по филмском сценарију Лукина Висконтија, Енрика Медиолија, Николе Бадалука, Сумрак богова, режија Далибор Матанић


Такође, као локал патриоте издвоили би преставу Нишког народног позоришта "Путујуће позориште Шопаловић" 11. марта и Представу Сцене МЕСС Сарајево која се изводи 13. марта.  

Циљ фестивала је да покаже разноврсност националних различитости народа на простору Балкана, кроз позоришне представе из различитих држава, те да промовише позоришну умјетност.
Организатор фестивала је Народно позориште Ниш, које је смјештено на прометној нишкој раскрсници, као и сам Ниш, на раскршћу различитих балканских култура.
На фестивалу биће изведене представе које обрађују текстове од античке драме до савремених аутора, а биће представљени и индивидуални уметнички пројекти. 
Фестивалски жири ће доделити награде за најбољу представу, режију, четири глумачке награде, за костимографско и сценографско остварење, за оригиналну сценску музику, за сценски покрет, као и специјалну награду Фестивала. Осим ових, биће додељене и награда округлог стола критике и награда жирија публике. 
Биће разноврстан и пратећи програм и радионице, гдје ће бити представљене књиге, отвотена изложба, водоти се разговори о представама и позоришту.

Народном позоришту Ниш Удружење пријатељства завичајно "Сарајлије-Нишлије" желе срећан Дан позоришта и ного успијеха у раду.