петак, 29. јун 2018.

22. ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА У НИШУ-КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ

Саборна црква у Нишу и ЦИПД "Бранко" по 22. пут организовали су Видовданску академију.

Почетак организовања Видовданске академије везује се за идеју умировљеног свештеника Влајка Грабежа, који је на ту идеју први дошао 1996. године.
Овогодишња академија одржана је у Светосавском дому, при Саборној цркви.

Овогодишњи видовдански беседник био је ген.пук Милисав Симовић, комадант копнене војске Србије. Њему је по одлуци Синода СПЦ додјељен Орден Св Саве II реда, за немерив допринос у помагању Цркви и испољавању вере.
У својој беседи генерал Симовић нагласио је да пет вредности Бог, Љубав, Правда, Истина и Достојснство, које одређују по његовим речима начин његовог  животног битисања.
Најбитнији део Генерслове беседе био је цитирање реченице које често можемо чути од Делија и Гробара "КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ".
Поред тога генерал Симовић, нагласио је да је неопходно да праштамо једни другима, јер само сложни можемо сачувати Србију. Верујемо да је мислио као потомак Солунца из Ибарског Колашина и Косово и Метохију као неотуђиви дио Србије.
Комплетну видовданску беседу генерала Симовића можете послушати ОВДЕ

Поред генерала Симовића, Синод СПЦ доделио је и орден Св Цара Константина ОШ " Радоја Домановића" из Ниша и нишлике  Звезда Дејановић,рођене 1918. године због доприноса у промоцији православне традиције међу ученицима и испољавању вере.

И на овогодишњој Видовданској академији, представљени су најбоњи ученици основних и средњих школа Нишког округа, дибитници награде "Витезови знања" коју додељује Град Ниш.
Нагађенима честитао је градоначелник Дарко Булатовић.

Наступили су чланови  Војног оркестра КоВ, Хор "Бранко" Дечији хор "Брснко" Дечији глумачко- регицитаторска секција "Бранко" Црквено играчки асамбл "Бранко" Фолклорни ансамбл "Оро" СКЦ Ниш и солисти.