среда, 29. јануар 2014.

"Светосавска награда" малом "Тесли" из Јелашнице

29.01.2014.Аутор С. Јаначковић Извор Јужне вести | Niš
Predrag-Jelasnica.jpg 
Предрагу Цветковићу награду је 27. јануара уручио министар просвете Томислав Јовановић

Ђак осмог разреда Основне школе "Ђура Јакшић" Предраг Цветковић из Јелашнице, кога су сви у школи већ прозвали "Тесла", једини је основац који је у Србији добио "светосавску награду" Министарства просвете.

Овај првак државе из физике, другопласирани на државном такмичењу основаца из хемије и трећепласирани на државном такмичењу из математике, значајно признање је добио на предлог његове школе.

- Жеља ми је да једног дана постанем инжењер електронике и да се бавим програмирањем за "microsoft" - каже Предраг.

За овог дечака, који је проглашен и најбољим основцем у целом Нишу, у школи кажу да је јако добар друг.

- Посвећен је природним наукама, али увек има времена за пријатеље, радо им објасни оно што им није јасно. Иако је наш "Тесла" најбољи ученик у историји ове школе, није посвећен само учењу. Увек је спреман за добру шалу и духовит коментар што је на часовима интересантно и наставницима и ученицима - кажу у школи "Ђура Јакшић".

Одличне резултате из природних наука Предраг постиже још од трећег разреда, а за такмичења се припрема сам док истражује на интернету и свакодневно вежба задатке.

- Уме логички да размишља, добро повезује појаве и све што зна у једну целину. Радознао је и поставља питања када га нешто интересује. Гледа научне емисије и доста зна о свемиру и шта се у њему дешава - каже Предрагова наставница физике Светлана Ђикић.

Директорка школе Слађана Миладиновић каже да је од свих досадашњих ђака Предраг најбоље презентовао школу.

- Сви смо поносни на њега и надамо се да ће постати познат у светским научним круговима и оправдати свој надимак. Наши наставници и учитељи примењују савремене методе и све то резултира великим бројем награда које ђаци освајају на општинским, окружним и републичким такмичењима - додаје директорка.

Талентовани ђак планира да упише Математичку гимназију у Београду или специјализовано одељење нишке Гимназије „Светозар Марковић“.

Нема коментара:

Постави коментар