среда, 26. септембар 2018.

ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛ ПРАВОСЛАВНОГ ФИЛМА-"СНАЖНИ ДУХОМ" У КРУШЕВЦУ

Синоћ је у Крушевцу, граду побратиму Источног Сарајева отворен Четврти фестивал православног филма "Снажни духом",изложбом Софије Јечине, у белој сали Културног центра. Ауторка је члан Удружења уметника Србије и међународне асоцијације уметника УНЕСКА. Фестивал ће трајати до 28. септембра, а улаз је слободан.

Проекције филмова који је стручни жири одабрао за овогодипњи фестивал приказиваће се у Културном центру Крушевац.
Фестивал се одржава уз благослов Његове Светости патријарха српског Иринеја у сарадњи са Епархијом и уз покровитељство града Крушевца. Подршку су дали Амбасада Републике Србије у Русији, Српско одељење међународног фонда јединства православних народа, Амбасада Руске федерације у Републици Србији. 
Према речима градоначелника Крушевца Јасмине Правуловић ћ: „Овај фестивал је један од начина да се оснажи православље и очува дух народа који су кроз историју, захваљујући непоколебљивој вери, сачували свој национални идентитет. Циљ је промоција вредности православља, културе и традиције православних народа“.
Гости и учесници Фестивала ће имати прилику да се упознају са документарним и играним филмовима из 10 земаља света. Жири ће оценити 3 играна и 9 документарних филмова из Србије, Белорусије, Русије, Бугарске, Републике Српске, САД, Енглеске, Аустралије, Казахстана, Украјине.
Прве пројекције филмова биле су руске продукције: „Љубав је јача, сећање на Николаја II“ и „Бели анђео“.

Програм Фестивала можете погледати овде.

Професор историје Ђорђе Бојанић из Ниша, био је на отврању фестивала, а успио је јуче и да се фотографише са организатором Филипом Кадрјушповим.

Да било је то једно предивно поподне и вече испуњено православном љубављу.





Нема коментара:

Постави коментар