недеља, 1. април 2018.

Зимски сусрети српских земаља“ од 29. марта до 1. априла на Јахорини

Културна манифестација „Зимски сусрети српских земаља“  одржава се на Јахорини од 29. марта до 1. априла у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда, Олимпијског центра „Јахорина“ и Представништва Републике Српске у Србји.

На манифестацији, која се ове године одржава под слоганом „Србија и Српска у јахоринском колу“, учествују Срби из свих земаља региона, укључујући и Словенију, као и Срби који живе у Ирској.

У петак, 30. марта, у 17 сати у Дому културе на Палама одржан је свечани музички програм у коме су учестовати хор београдског богословског факултета „Србски православни појци“, национални ансамбл „Венац“ из Грачанице, инструментални састав ученика Музичке школе „Стеван Христић“ Станишор, општина Гњилане, КУД „Деспот Стефан Дечански Лазаревић“ из Сребренице и КУД са Пала.

Централна манифестација овогодишњих „Зимских сусрета српских земаља“ Јахоринско коло  одржана је у суботу, 31. марта, у 14 сати на Јахорини испред хотела Бистирца.
 Учешће ће узети више од 500 чланова културно-умјетничких друштава из Источног Сарајева, Пала, Београда, Сребренице и Грачанице, а превиђено је да им се придруже сви учесници сусрета, као и дјеца из ОШ „Србија“ са Пала.
Према ријечима организатора, идеја да Јахоринско коло буде крунски догађај овогодишње манифестације услиједила је након што је српско коло 2017. године уврштено на листу Унеска као наша културна баштина, а у складу је и с најављеном заједничком Декларацијом Србије и Републике Српске о опстанку српског народа.
Први сусрети одржани су у фебруару 1995. године, а учесници манифестације били су први гости на олимпијској Јахорини. У тада веома тешким условима, група од 140 учесника из Вуковара, Београда, Новог Сада, Велике Плане и Пала, уз културне, спортске и хуманитарне садржаје, допринијела је бољем упознавању и стварању блиских веза међу Србима из разних крајева.

Ове године по учеснику требало је издвоити 120 евра за полупансион у Хотелу "Бистрица" на Јахорини, 50 евра за резервацију по учеснику и додатни 2500 рсд за превоз, за оне који су користили организован превоз из Београда.

Нема коментара:

Постави коментар