недеља, 25. март 2018.

Церемонија "Опростићемо, ако будемо могли, заборавити, само ако нас не буде било"

24.марта  у подне, како је то већ деветнесту годину традиција у парку испред зграде Универезитета у Нишу, обиљежен је  почетак нато бомбардовања СР Југославије, коју су тада сачињавале Републике Србија и Црна Гора.

Обољежавању и парастосу придуствовали су Градоначелник, Предсједник Скупштине града Ниша, Предсједници градских Општина, Представбици Руско Српског хуманитарног центра, Комадант копнене војске Србије, са сарадницима Представници ПУ Ниш и многобројних удружења.

Протојереј ставрофор Новица Митровић на обраћању окупљеним у име његовог Преосвештенства Епоскопа Нишког господина Арсенија, напоменуо је да је више од 100 Нишлија настрадало у нато агресији.

Подсјети је окупљене на ријечи блаженопочившех патријарха Павла да је неопходно да опростимо, не заборавимо и волимо и запитоа да ли памтимо.


Наглашавајући дасе мали број Нишлија окупио да се подсјети свих страдалих у току нато агресије.


Парастос је одслужен испред Спомен капеле  жртвама ратова на просторима некадашње Југославије гдје су потом положени вијенци делегација које су присуствовале .

Потом су те исте делегације положиле вијенце и  и на Споменик страдалима у бомбардовању 1999.године, који се налази у непосредној близини Спомен капеле.

Централна Церемонија под називом "Опростићемо, ако будемо могли, заборавити, само ако нас не буде било", ове године одржана је у Алексинци, малој вароши на обали ријеке Јужне Мораве, која је два пута бобмардована у току нато агресије, без оправданог разлога.

Више о церемонији можете прочитати на порталу Јужна Србија

Фото лабим саобиљежавања годишњице у Нишу можее погледати овдје





Нема коментара:

Постави коментар