четвртак, 30. јануар 2014.

Кутлеша о парцели на Златишту

30 јануар 2014 palelive.com / Srna

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједавајући Комисије за државну имовину БиХ Звонимир Кутлеша рекао је да одлуку о изузећу парцеле на Златишту није потписао, јер је високи представник у БиХ Валентин Инцко затражио да је Комисија преиспита, уз сугестију да не буде донесена.


"Комисија је закључила да до даљњег остане статус кво, док се то на неки начин не ријеши и док високи представник не промијени став", рекао је Кутлеша, додајући да се не нада да ће Инцко промијенити мишљење.


Он је потврдио да је Комисија почетком прошле године, на приједлог неких чланова који су повукли свој глас за изузимање од забране располагања, расправљала о томе и да није донијела никакав закључак.


Тиме је, како је навео, "најблаже речено ситуација неријешена".

Кутлеша каже да је очекивао да ће Савјет министара БиХ ових дана ставити на дневни ред нацрт Закона о државној имовини и, евентуално, донијети закон након чега ће, "све забране располагања државном имовином престати да важе".

"Комисија је и то чекала, али тешко иде са Законом о државној имовини. У Савјету министара и Парламенту о томе нема сагласности јер су различите позиције на нивоу ентитета", рекао је Кутлеша.

Најаву Удружења логораша Републике Српске о изградњи спомен-крста на Златишту Кутлеша није могао да коментарише, али је рекао да све што се ради мора бити у складу са законом.

Комисија за државну имовину БиХ донијела је 19. новембра 2012. године одлуку да се парцела државног земљишта изузме и додијели локалним властима у Републици Српској, али одлука никада није спроведена.

Удружење логораша Републике Српске најавило је да ће најесен почети изградњу спомен-крста на Златишту, посвећеног убијеним Србима у Сарајеву.


СПОМЕН-КРСТ БИЋЕ ПОДИГНУТ У СЕПТЕМБРУ


Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић поручио је да ће спомен-крст на Златишту дефинитивно бити подигнут у септембру и да се неће одустати од намјере да се спомен-обиљежје подигне на земљи и територији Републике Српске.

"Нико нема право да нам забрани да на том простору, који не угрожава ама баш ништа, подигнемо спомен-обиљежје, па чак ни високи представник у БиХ који се сада јавља и сугерише да се ван снаге стави или не донесе одлука", рекао је Дукић, реагујући на чињеницу да предсједавајући Комисије за државну имовину БиХ Звонимир Кутлеша није потписао одлуку о изузећу парцеле на Златишту.

Он је нагласио да се високи представник у БиХ није огласио када је ријеч о Вишеграду, Мањачи, Томашици, Приједору и другим мјестима у којима Бошњаци стављају разне натписе по којима су Срби "геноцидни и фашисоидни", питајући истовремено зашто високи представник није реаговао на натпис "геноцид" на споменику у Вишеграду.

Дукић је подсјетио да се Савез логораша Републике Српске неколико пута обраћао високом представнику у БиХ тражећи састанак с њим, али да тога никада није дошо.

Нема коментара:

Постави коментар